Skip to main content
V Posavju 17.3° C Ponedeljek, 26. september 2022
15.10.2021
17:24
Veseli markacist, Sevnica
Foto: Doroteja Jazbec
Markacijski odsek Planinskega društva Lisca Sevnica se je z akcijo Veseli markacist – Kako uporabno, smiselno in zabavno označiti planinsko pot pridružila projektu Sevnica giba z lisičko.

Veseli markacist

SEVNICA Ob prijavi datuma in vsebine na KŠTM Sevnica je bilo seveda nemogoče predvideti, ali bo vreme naklonjeno dogodku ali ne, zato udeležence ni presenetilo, da je v nedeljskem meglenem in deževnem jutru številčnost bila, milo rečeno, skromna. Aktualna načelnica, nekdanji dolgoletni načelnik markacijskega odseka in predsednik sevniškega planinskega društva smo v nedeljo, 10. oktobra po zboru pri železniški postaji Breg vzeli pot pod noge in jo mahnili po začrtani trasi planinske poti, ki smo si jo zadali pregledati in urediti.

Koraki so nas vodili od Brega do Okroglic, od tam pa proti Lovrencu in z Lovrenca na Lisco. Na poti smo postavili nekaj smernih tabel, očistili podrast in obrezali vejevje, ki je zakrivalo markacije, da bi obnavljali že obledele in na drevesa umestili nove Knafelčeve markacije pa zaradi mokre podlage tokrat ni bilo mogoče.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Četudi je večino delovne akcije lahno rosilo in na določenih delih (po grebenih) tudi pošteno bril veter, smo malce pred 14. uro zadovoljno prispeli na vrh posavskega bisera. Delo, hoja in že hladno, jesensko vreme so nam tekom 5-urnega gibanja po pobočjih sevniške občine vzbudili tek in s slastjo smo se okrepčali z malico na žlico - z gobovo juho z ajdovimi žganci, golažem in ješprenjem, s katerimi nas je radodarno počastil najemnik Tončkovega doma na Lisci Tomaž Rantah.

Ob 17. uri smo bili že vsak v toplem zavetju lastnega doma s skupno sklepno mislijo – kljub temu, da smo bili le trije in vreme ni šlo na roko, da bi denimo s soncem privabilo še koga, smo postorili veliko. Že na samem izhodišču smo začrtali idejo, da bi bilo smiselno ob parkirišču ob železniški postaji na Bregu postaviti usmerjevalno in informacijsko tablo obenem, nato pa tekom slabih 10 kilometrov dolge poti opravili vsa najnujnejša dela, ki jih vzdrževanje planinskih poti terja.

Istega dne se je eden izmed naših markacistov udeležil obnovitvenega usposabljanja v organizaciji Planinske zveze Slovenije na Obolnem pri Ivančni gorici, v tem letu pa smo markacisti (ob pomoči Občine Sevnica) velik korak naprej storili na področju opremljenosti z delovnim orodjem in primernimi delovnimi oblačili. Ekipo markacistov Planinskega društva Lisca Sevnica sestavljamo Beno Dergan, Zvone Blas, Alenka Gobec, Doroteja Jazbec, Ivan Mervič, Franci Mešiček, Alojz Rupar, Janez Zajec in Jože Zemljak, na pomoč pa pogosto priskočijo pridne roke aktivnih članov – torkova skupina ter Janko in Darinka Avguštin kot tudi nepogrešljivi Ljubo Motore z vidika urejanja katastra planinskih poti.

Z ustreznimi osnovnimi pogoji za opravljanje našega prostovoljnega dela v naravi, za planince in rekreativne pohodnike, upamo, da bomo v svoje vrste privabili tudi mlajše, saj s starostjo glavnini zdajšnje močne ekipe markacistov moči pešajo.

Doroteja Jazbec, PD Lisca Sevnica

sevnica
planinci

Pridružite se nam