Skip to main content
Četrtek, 21. september 2023
14.06.2023
11:05
Anini glasbeni večeri
Foto: Anini glasbeni večeri
Anini glasbeni večeri živijo več kot dve desetletji. Od prvih koncertov lokalnega pomena v začetku tisočletja so postali uveljavljen kulturni festival klasičnih koncertov komornih zasedb.

Anini glasbeni večeri 2023

Na poletnih večerih so svojo priložnost dobili tako mladi glasbeniki, ki so začeli stopati na resnejšo glasbeno pot kot tudi uveljavljeni akademski posamezniki in stalne zasedbe, ki koncertirajo po Sloveniji in tujini. V zadnjih letih je festival postal tako prepoznaven, da si mnogi glasbeniki želijo nastopiti prav tu. V ambientu cerkve svete Ane v Leskovcu, ki koncertom daje vsebino, nudi zavetje in dom. Z Aninimi glasbenimi večeri je poletje dobilo okus po intimnih doživetjih glasbe, ki zatrese vse čute, poboža dušo in umiri duha. In v spominu ostane še dolgo potem, ko odzveni zadnji ton.

ANA JAGRIČ − citre
KOMORNA SKUPINA GŠ BREŽICE

nedelja, 18. junij 2023, ob 19. uri

Letošnji cikel koncertov bo otvorila Ana Jagrič iz Pišec, ki bo nastopila kot ena najmlajših v obdobju Aninih glasbenih večerov. Z odliko zaključuje šolanje v Glasbeni šoli Brežice, igra v citrarskem orkestru in komorni skupini GŠ Brežice. Na mnogih tekmovanjih v Sloveniji in v Nemčiji je osvojila številna visoka priznanja in nagrade. Letos je bila s samostojnim koncertom citrarskega abonmaja v Žalcu najmlajša abonmantka v zgodovini citrarstva v Sloveniji. Dodatno se izobražuje in nastopa kot solistka s pihalnimi in simfoničnimi orkestri. Nastop bo hkrati njen zaključni koncert glasbenega izobraževanja v Brežicah, jeseni bo nadaljevala redno šolanje citer na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V prvem delu svojega Aninega koncerta bo prepletla klasične skladbe različnih zvrsti, prirejene za citre, v drugem delu pa bo njen inštrument zazvenel skupaj z bas citrami, violino in ženskim glasom, ko nam bo skupaj s prijatelji v zanimivi komorni zasedbi predstavila slovenske ljudske in umetne skladbe.

MARIJA SNEŽKA PODPEČAN − orgle

sreda, 26. julij 2023, ob 20.15

Marija Snežka Podpečan je z odliko končala koncertni in pedagoški študij orgel ter klavirja na Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu. Kasneje je izpopolnila znanje še na podiplomskem študiju orgel na Umetniški univerzi v Gradcu. Na tem veličastnem inštrumentu je nastopila na koncertih po vsej Evropi pa tudi na Kitajskem. Osvojila je veliko zlatih in srebrnih plaket na mnogih evropskih tekmovanjih in še vedno tekmuje. Samo v lanskem letu je dosegla vrhunske rezultate na mednarodnih tekmovanjih v Moskvi, Stockholmu, Londonu in Birminghamu, pred kratkim pa platinasto plaketo in posebno Melody Maestro priznanje za orgle na tekmovanju Universal stars. Svoje znanje prenaša na učence orgel na Glasbeni šoli Marjana Kozine v Novem mestu. Na orglah v cerkvi svete Ane bomo slišali njene interpretacije klasične orgelske glasbe različnih evropskih stilov.

"Stopam po poti, v nosnice zajamem vonj poletja. Zopet je ta čas, čas valovanja zrelih trav, toplih večerov in novih obetov. Pot se rahlo vzpenja in za ovinkom že uzrem cerkev svete Ane. Tam me čakajo prijatelji, v njej pa novo glasbeno doživetje. To poletje bo čudovito, si rečem. Polno bližine meni dragih ljudi, polno glasbe in polno ljubezni."

LUCIJAN CETIN − klavir
KRISTIAN ILIĆ − violina

petek, 18. avgust 2023, ob 20. uri

Tretji Anin večer bosta izvedla sodelavca Glasbene šole Krško, ki v zadnjem obdobju veliko nastopata skupaj. Lucijan Cetin je srednjo glasbeno šolo v Ljubljani opravil iz klavirja, zatem pa končal študij orgel na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svoje znanje je izpopolnjeval pri mnogih profesorjih v Sloveniji in v ZDA. Izobraževal se je tudi na SAE inštitutu v Ljubljani za producenta elektronske glasbe. Deluje kot korepetitor ter učitelj klavirja in orgel na Glasbeni šoli Krško. Kristian Ilić je akademski violinist Akademije za glasbo v Ljubljani. V času študija je bil zelo uspešen na mnogih tekmovanjih, izvajal koncerte, igral v različnih zasedbah in bil izbran za koncertnega mojstra simfoničnega orkestra Akademije za glasbo. Igral je v SNG Opera in balet Ljubljana, še vedno je sodelavec Simfoničnega orkestra RTV Slovenije in Simfoničnega orkestra SNG Maribor. V Glasbeni šoli Krško poučuje violino in vodi godalni orkester. Klavir in violina bosta zazvenela kot izjemno usklajen par in nam pričarala čudovite znane klasične in jazz skladbe.

KVARTET SAKSOFONOV NOVUS

sobota, 2. september 2023, ob 19. uri

Kvartet Novus je komorna zasedba štirih klasičnih saksofonov, ki jo sestavljajo izjemno talentirani fantje tretjega letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Prav vsi se udeležujejo številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer redno osvajajo najvišja priznanja. Zasedba je mlada, a saksofonisti veliko nastopajo, največ na rednih in slavnostnih dogodkih konservatorija, udeležili so se mednarodnega tekmovanja komornih zasedb v Italijanskem Trevisu ter gostovali na Zagrebškem konservatoriju. Ker so željni novih znanj, se dodatno izobražujejo na seminarjih in mojstrskih tečajih. Njihove saksofone bomo slišali v skladbah baroka in 20. stoletja.

Anini glasbeni večeri

leskovec pri krškem
krško
napovednik

Pridružite se nam