Skip to main content
V Posavju 32.8° C Sreda, 28. julij 2021
22.03.2021
19:19
Anton Jesenko, Brežice
Foto: Planinska zveza Slovenije
Brežičan Anton Jesenko je prejel svečano listino Planinske zveze Slovenije, najvišje priznanje zveze, za leto 2020.

Anton Jesenko prejemnik svečane listine Planinske zveze Slovenije

BREŽICE Planinska zveza Slovenije (PZS) se vsako leto z najvišjimi priznanji zahvali prejemnikom za njihovo dolgoletno neutrudno in predano prostovoljno delo v planinstvu.  Letos so podelili svečane listine 8 zaslužnim posameznikom, spominske plakete PZS 16 planincem ob življenjskih jubilejih ter šest priznanj vodstva PZS za posebne dosežke.

"Naklonjenost planinstvu smo dobili poplačano na vsakem osvojenem vrhu"

Med prejemniki svečanih listin Planinske zveze Slovenije je tudi Anton Jesenko, član Planinskega društva Brežice, ki je priznanje prejel za dolgoletno, vsestransko in neutrudno delo v Planinskem društvu Brežice, v Meddruštvenem odboru (MDO) planinskih društev Zasavja in v Planinski zvezi Slovenije. "Planinstvo je bil način našega življenja tedaj, ko smo bili še polni življenjske moči in nam ostaja tudi še sedaj, kolikor pač še zmoremo. Naklonjenost planinstvu smo dobili poplačano na vsakem osvojenem vrhu, ob vsakem nasmehu in sreči tistih, ki smo jih kot vodniki varno pripeljali s ture, ko smo preplezali steno ali s čisto enostavnim notranjim zadovoljstvom, ko smo kot člani organov v domačem društvu ali v zvezi uspešno izpeljali pomembno zadolžitev," je povedal ob prejemu priznanja.

"Priznanja razumemo kot izraz spoštovanja zveze do našega prostovoljnega dela"

Kakor dodaja, jih je planinstvo združevalo v dobrem, vzgajalo v plemenitosti, spoštovanju narave in krepilo v njih tiste prvobitne, pristne medčloveške odnose. "Kaj nam pomeni planinstvo, smo prav boleče občutili, ko nam je koronavirus zaprl planinska doživetja, druženja in koče. Podeljena priznanja razumemo kot izraz spoštovanja PZS do našega prostovoljnega dela."

Kdo so letošnji nagrajenci Planinske zveze Slovenije?

Svečane listine

Svečane listine Planinske zveze Slovenije so prejeli Anton Jesenko, Miro Plešec, Marjan Olenik, Anica Horvat, Izidor Sodja, Karel Žibret, Stanko Podmeninšek in posthumno Ivan Janko Mirnik.

Spominske plakete

Spominske plakete, ki jih Planinska zveza Slovenije podeljuje ob življenjskih jubilejih svojim najzaslužnejšim članom za njihovo dolgoletno zvesto in izjemno uspešno delo, pa so prejeli Janez Bohinc, Irena Zalar, Peter Globočnik, Miroslav Sušec, Jožef Semprimožnik, Angela Hajzer, Alojzij Pristavnik, Milan Mlakar, Stanislav Pintar, Marjan Mally, Edita Bečan, Jože Marovt, Jože Kamenšek, Husejn Djuherić, Franc Marovt in Jani Bele. 

Priznanja za posebne dosežke

Priznanja vodstva Planinske zveze Slovenije za posebne dosežke v letu 2020, ki jih podeljuje predsedstvo PZS, pa so prejeli Alojz Pirnat ml., Albin Simonič, Janez Kavar, Javno podjetje Komunaln ačistilna naprava Domžale - Kamnik d.o.o, Manca Volk Bahun in Renata Mavri.

(eP)

planinci
brežice

Pridružite se nam