Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
13.07.2023
07:07
Artritis - vzroki in terapija
Artritis - vzroki in terapija

Čutite ostro bolečino in otrdelost enega ali več sklepov? Imate zmanjšano moč in obseg sklepne gibljivosti ter splošen občutek oslabljenosti? Ste morda opazili deformacijo sklepov?

Če so zgornji simptomi prisotni daljše obdobje, to sčasoma privede do tanjšanja sklepnega hrustanca in takrat govorimo o artritisu, bolezni, ki praviloma (čeprav ne nujno), prizadane starejšo populacijo.

Poznamo več vrst artritisa:

 • osteoartrozo, posledico degenerativnih sprememb (obrabe sklepov),
 • revmatoidni artritis, avtoimuno bolezen, pri kateri težave nastopijo postopoma, zaradi česar jih zlahka spregledamo, in se najpogosteje razvije na rokah, komolcih, zapestjih, kolenih, ramenih,
 • posttravmatski artritis, ki izvira v travmatski poškodbi, kakršen je zlom, ter
 • putiko, vnetje, nastalo zaradi odlaganja kristalov, kot sta protin in psevdoprotin, do česar pogosteje prihaja pri moških kakor ženskah, posebej tistih s prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo, srčno-žilnim obolenjem ali hipertenzijo.

Ne glede na obliko vnetja, je ob nastopu kroničnih, stalnih bolečin potrebno čim prejšnje ukrepanje.

Zdravila za artritis namreč vsaj zaenkrat še ni, ga je pa z zgodnjim prepoznavanjem bolezni in ustreznim zdravljenjem mogoče ustaviti, preprečiti ali vsaj upočasniti napredovanje.

Artritis zapestja

V kliniki Medicofit rehabilitacijski program, vezan na artritis, sloni na učinkoviti in k preprečevanju poslabšanja stanja usmerjeni kombinaciji fizioterapije in kineziologije. Pri čemer slednja vključuje tudi instrumentalne terapevtske pristope, denimo PERISO tehologijo, TECAR terapijo ter elektroterapijo HiTOP.

Ob vseh njih pa terapevti pacienta usmerjajo in spodbujajo k celostni spremembi življenjskega sloga.

Artritis: vzroki nastanka, diagnostika in zdravljenje

Čeprav se simptomi nekoliko razlikujejo glede na vrsto artritisa, je za sklepno bolezen značilna bolečina, prisotna (in okrepljena) predvsem v mirovanju, medtem ko se, ko se telo ogreje in razgiba, ta nekoliko omili.

Med vzroke za njen nastanek sodijo:

 • okužbe,
 • genetski dejavniki,
 • motnje v presnovi,
 • poškodbe in
 • neustrezen odziv imunskega sistema.

Artritis so lahko razvije  na enem samem sklepu (na primer, izključno artritis zapestja) ali na več njih.

Med dejavnike tveganja za razvoj artritisa sicer sodijo:

 • starost, saj bolezen povečini nastopi med 50 in 60 letom, pri čemer tveganje z leti narašča,
 • spol, kajti statistika kaže, da artritis v primerjavi z moškimi pri ženskah nastopi kar petkrat pogosteje, toliko bolj v času menopavze (izjema je že omenjena putika),
 • ponavljajoči gibi, s katerimi posameznik obremeni enega ali več sklepov (tveganje je v veliki meri povezano s poklicno dejavnostjo ali športno aktivnostjo),
 • poškodbe, ker telo v določenih primerih ne zmore uspešno regenerirati hrustanca, zaradi česar se tkivo razgradi oziroma hrustanec stanjša ter kosti preoblikujejo, pojavijo pa se tudi kostne zatrdline, in
 • neustrezen življenjski slog, prvenstveno nezadostna mera telesne dejavnosti ter nezdravo prehranjevanje.

Zdravljenje artritisa v kliniki Medicofit

Da bi lahko pričeli z zdravljenjem, v kliniki Medicofit najprej opravijo temeljit diagnostični pregled, ki vključuje pregled zgodovine bolezni (kdaj se je artritis pojavil in kakšen je njegov potek) in fizični pregled prizadetega področja.

Slednji temelji na inspekciji, s pomočjo katero je mogoče odkriti otekline in deformirane sklepe, ter palpaciji, ki pokaže stopnjo občutljivosti obolelega predela. Izvedejo pa se še ocena sklepne nestabilnosti in obsega gibljivosti, se določijo območja bolečine ter opravijo specifični testi.

Diagnostnični pregled - artritis

Sledijo dodatne preiskave, ki opredelijo tip artritisa (krvne preiskave) in lokacijo ter stopnjo prizadetosti sklepnega področja (rentgensko slikanje), nakar se na temelju pridobljenih rezultatov za blaženje in odpravo simptomov pripravi individualno prilagojen rehabilitacijski program v štirih stopnjah.

1. INSTRUMENTALNA TERAPIJA

Instrumentalna terapija v akutni fazi rehabilitacije artritisa vzpostavi kontrolo nad simptomi in aktivira telesne procese samoobnavljanja ter regeneracije tkiva.

Pri tem se v kliniki Medicofit poslužujejo elektroterapije HiTOP, ki zmanjša bolečino, PERISO tehnologije, ki pospeši cenjenje tkiva, poveča tvorbo kostnine in zmanjša oteklino, ter TECAR terapije, ki pospeši celjenje in poveča gibljivost.

TECAR terapija ali kapacitativni in rezistenčni prenos energije temelji na radijskih valovih, ki ustvarjajo globinsko toploto.

S tem ko povzroča dvosmerni tok telesnih elektrolitov pospešuje celične metabolične prenose in povečuje temperaturo tkiva, posledično tudi energetski potencial celičnih membran.

Metoda je posebej v povezavi z artritisom izredno učinkovita, saj zdravi vnetja sklepov, mišic in vezi ter sproži naravne mehanizme samozdravljenja, regeneracije ter protivnetnih procesov in izboljša krvni ter limfni pretok.

2. MANUALNA TERAPIJA

s posebnimi pritiski in gibi sprosti tkivo in je usmerjena v mobilizacijo mehkega tkiva, ki vključuje:

 • mobilizacijo sklepov - fizioterapevt uporablja ročne tehnike za izvajanje nežnih gibov sklepov, ki pomagajo izboljšati gibljivost in zmanjšati togost;
 • manipulacija sklepov - gre za tehniko, pri kateri fizioterapevt uporabi hitre, natančne premike za obnovitev normalne gibljivosti sklepov.
 • miofascialno sprostitev - tehnika se osredotoča na sprostitev napetih mišic in vezivnega tkiva (fascije) okoli sklepov. Fizioterapevt uporablja nežen pritisk in raztezanje, da se sprosti napetost in izboljša gibljivost sklepov.
 • tehnike mehkega tkiva - kar vključuje masažo in druge tehnike, ki se osredotočajo na sprostitev mišic, izboljšanje cirkulacije in zmanjšanje bolečine v okolici prizadetega sklepa
Manualna terapija

3. SPECIALNA TERAPEVTSKA VADBA

Speecialna vadba okrepi mišično zmogljivost in vzdržljivost, pomaga vzpostaviti pravilne gibalne vzorce ter odpravlja kompenzacijske gibe.

4. KINEZIOLOGIJA

Kineziologija po zaključenem fizioterapevtskem zdravljenje pomaga zmanjšati okorelost, povečati gibljivost in izboljšati ravnotežje, pomaga pri vzdrževanju zmerne telesne teže.

Rehabilitacijski program bolezni, kakršna je artritis, v kliniki Medicofit temelji na kakovostni in učinkoviti zdravstveni obravnavi, katere osnovni namen je ponuditi prav vsakemu pacientu prilagojeno celostno zdravljenje od akutne faze do zadane stopnje telesne pripravljenosti, kar je ena od posebnosti klinike, ki pacienta spremlja v vseh obdobjih okrevanja po poškodbi ali bolezni.

Naročite se na diagnostični pregled.

oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja