Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
21.01.2024
08:06
Foto: EPP
V evropskem parlamentu potekala razpravla o nezadovoljstvu kmetov: Bogovič izpostavlja izzive v kmetijstvu in kritizira politike EU.

Izpostavili nezadovoljstvo kmetov

Poslanci Evropskega parlamenta so na januarskem plenarnem zasedanju, na zahtevo politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP Group), razpravljali tudi o izboljšanju socialno-gospodarskega položaja kmetov in stanja na podeželju za zagotovitev pravičnih dohodkov, prehranske varnosti in pravičnega prehoda. EPP Group je razpravo predlagal zaradi naraščujočega nezadovoljstva med številnimi evropskimi kmeti, ki se trenutno izraža v rekordnih protestih v Nemčiji, Franciji, Romuniji, na Poljskem, v preteklem letu pa smo bili priča množičnim protestom kmetov na Nizozemskem, Franciji in Sloveniji. V razpravi je sodeloval tudi poslanec Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič (SLS/EPP), ki v protestih kmetov vidi upor tako proti nacionalnim vladam kot evropskim okoljskim politikam.

Bogovičeva celotna razprava se nahaja v nadaljevanju:

"Lani spomladi sem se, kot sadjar, kmet, pridružil slovenskim kmetom pri protestu. In veste, proti komu so protestirali? Proti neumnostim slovenske kmetijske politike in proti neumnostim, ki prihajajo iz Bruslja. Kmetje so zafrustrirani. Počutijo se krive. In so obtoženi, da so krivi za uničenje narave, da zastrupljajo ljudi, kmalu bodo obtoženi še za to, da so izumrli dinozavri! Tudi tu, v Evropskem parlamentu, zelo velikokrat o kmetijstvu govorijo tisti, za katere sem prepričan, da še niso bili nikoli v hlevu in delali na polju. Veseli me, da smo nekateri uspeli, da smo zaustavili uredbo o pesticidih, ki bi bila zelo škodljiva. Število kmetij se zmanjšuje, mladi kmetje se ne odločajo za poklice in grozi nam, da bomo ogrozili tudi prehransko suverenost Evrope. Pomanjkanje hrane in suverenosti na tem področju pa se lahko pokaže kot kritično, kakor se je pokazalo pri energetski odvisnosti. Slovenska predsednica je organizirala forum o kmetijstvu, in tam je bil zaključek: nič o kmetu brez kmeta! Naj bo takšen zaključek tudi v Evropskem parlamentu,« je dejal Bogovič, ki je nato prejel še dodatno vprašanje poslanskega kolega iz Poljske, Bogdana Rzonce (PiS/ECR) o informiranosti kmetov glede ciljev evropske kmetijske politike in poznavanju vseh vidikov podnebnih sprememb, ki vplivajo na povečevanje stroškov kmetijske proizvodnje. 

V svojem odgovoru je Bogovič izpostavil, da se je o reformi Skupne kmetijske politike EU (SKP) zelo veliko pogovarjal s kmeti in da se kmetje s cilji SKP večinoma strinjajo. »Ko pa je prišla na dnevni red obravnava predlogov iz strategije »Od vil do vilic", ki jih je pripravil in tu v parlamentu zagovarjal komisar Timmermans, pa smo skupaj ugotovili, da gre za veliko neumnost, ki bo uničila kmetijstvo. Kmetje so seznanjeni s kmetijsko politiko, jo podpirajo in so del sprememb, ki jih tudi strategija "Od vil do vilic" zahteva. Nikakor pa ne želijo sprejeti nerealnih in neuresničljivih predlogov, ki bi ogrozili tako njihov prihodek, predvsem pa tudi evropsko prehransko suverenost in tudi ogrozili potrošnika," je svojo razpravo zaključil Bogovič.  

evropski parlament
kmetijstvo

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja