Skip to main content
Ponedeljek, 26. februar 2024
09.06.2022
10:33
Razgledna ploščad na Sv. Vidu
Grafika: Občina Brežice
Na Svetem Vidu nad Brežicami bodo kmalu postavili novost, ob cerkvi bodo namreč uredili razgledno ploščad. S tem bodo tej priljubljeni posavski izletniški točko dodali novo vsebino.

Razgledna ploščad na Šentvidu

BREŽICE Na Šentvidu nad Čatežem bodo postavili razgledno ploščad, s projektom bodo priljubljeni izletniški točki številnih domačinov (pa tudi Posavcev) dodali novo vsebino. Kot pravijo na Občini Brežice, je glavno vodilo koncepta razgledne ploščadi je vklapljanje v okolico, trajnost izvedbe, varnost in funkcionalnost. 

Plastnica - 4,3 metre nad terenom

Tako so izbrali varianto s Plastnica, "katere simbolna in oblikovna raven izhaja iz narave in razmerij zlatega reza. Predstavlja skoraj polkrožni podaljšek hriba, ki omogoča uporabniku korak dlje od varnega in širši pogled v daljavo - skrajnih dimenzij 6,3 x 13,7m (osrednji del 6,2x10m), višine tlaka 4,3 metra nad terenom, zato spada med nezahtevne objekte."

Fotogalerija (Grafika: Občina Brežice):

Težje dostopna lokacija, trajnost in varnost

V ponedeljek so v Brežicah objavili javno naročilo za gradnjo omenjene razgledne ploščadi. Ponudnikom sporočajo, da je izbor materialov za izvedbo pogojevala predvsem težje dostopna lokacija, hkrati pa tudi trajnost in s tem varnost. Osnovna konstrukcija ploščadi bo iz iz jeklenih profilov, z možnostjo sestavljanja na lokaciji iz manjših konstrukcijskih delov. Temeljenje bodo uredili prek dveh armiranobetonskih pasovnih temeljev.

Na ploščadi pa klop, daljnogled in drog za zastavo

Ograja bo prav tako iz jekla, tlaki bodo iz lesenih podnic avtohtonega lesa, iz kostanja in lesene podkonstrukcije. Na ploščadi bo klop, daljnogled in 6 metrov visok drog za državno zastavo. "Predvideno je odvodnjavanje terena po pobočju in drenaža za temelji. Objekt bo priključen na javno elektro omrežje preko obstoječega merilnega mesta, ki se uporablja za potrebe razsvetljave cerkve, in nima lastnih priključkov," dodajajo v Brežicah.

Ponudbe zbirajo do 21. junija

V Brežicah ponudbe za omenjeno javno naročilo zbirajo do 21. junija, začetek javnega naročila so predvideli 16. junija, zaključek pa 2. novembra 2022. Če bo šlo vse po načrtih, bi tako lahko proti koncu leta s Šentvida v Brežicah že gledali z nove razgledne ploščadi.

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja