Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
19.05.2023
12:00
Bogatajev dan v Zdravstvenem domu Krško
Foto: ePosavje.com
V Zdravstvenem domu Krško so pripravili tradicionalno srečanje Bogatajev dan. Letošnji, že 36. je bil tako kot vsako leto posvečen jubilantom, pa tudi medicinskim sestram, ki so ravno na ta dan.

Bogatajev dan v Zdravstvenem domu Krško

KRŠKO Zdravstveni dom Krško Bogatajev dan pripravlja v spomin na začetnika zdravstvene dejavnosti v Krškem Jožeta Bogataja. Posebno pozornost so namenili jubilantom.Prireditev so pripravili v prostorih, kjer bodo jeseni vzpostavili Center za krepitev zdravja in v katerem že deluje Zdravstveno vzgojni center.

NMP Krško v dispečerski službi zdravstva

Na tokratnem, že 36. Bogatajevem dnevu, so se posvetili aktualni strokovni temi. Vodja nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Krško Jan Kurinčič je predstavil nedavno vključitev krške enote v dispečersko službo zdravstva. Kot pravi direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, gre za spremembo, da ekipe nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Krško prožijo v Dispečerski službi zdravstva. "To pomeni, da v primeru nujnih stanj pacienti pokličejo na številko 112, kjer dispečer oceni akutnost, nujno stanja in potem proži naše ekipe," dodaja.

Ob svetovnem dnevu medicinskih sester: "Čas je, da se naše vloge zaveda tudi politika"

Na prireditvi, ki je potekala ravno na mednarodni dan medicinskih sester, so počastili tudi njih in njihovo delo. Ta je letos potekal pod geslom Čas je, da se naše vloge zaveda tudi politika. Medicinske sestre in zdravstveni tehniki želijo namreč opozoriti, da je za krepitev zdravstvene nege in izboljšanje zdravja za vse treba vlagati tudi v kader. 

Sočutnost do sočloveka

Pomočnica direktorice Zdravstvenega doma Krško za področje zdravstvene nege Barbara Lackovič pravi, "da se moramo zavedati, da so nove generacije pomembno drugačne, kot smo bili mi včasih. Na nas pa je, da vzpodudimo v njih tisto, kar je najbolj pomembno - sočutnost do sočloveka. Seveda je vezano tudi na politiko, zato potem tudi to geslo. Ker si vsi želimo, da bi bil ta poklic ne samo bolj cenjen, temveč tudi bolj plačan."

S 1. septembrom Center za krepitev zdravja v novih prostorih

Tokratni Bogatajev dan je potekal v objektu, kjer bo s 1. septembrom zaživel Center za krepitev zdravja in v katerem trenutno že deluje Zdravstveno vzgojni center. "S tem se bodo tudi vsebine preventivnih delavnic močno povečale, kar bo tudi dejansko zelo dobrodošlo za paciente, za sam življenjski slog ljudi. Velik poudarek bo na družinskih obravnavah debelosti, ki jih na nek način tudi že zdaj podajamo," dodaja direktorica.

Prostorski in kadrovski primanjkljaj

Poleg prostorskega je Fabjančič Pavlič izpostavila še kadrovski primanjkljaj, s katerim se soočajo v Zdravstvenem domu Krško. Težave imajo predvsem pri zaposlovanju deficitarnih poklicev na področju pediatrije, zobozdravstva ter družinske in urgentne medicine.

zdravstveni dom krško
krško
zdravje

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice