Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
27.09.2023
11:39
Foto: Luka Rudman
Včeraj so na posestvu Banove domačije, doživljajske domačije na pragu neokrnjene narave, svečano obeležili Svetovni dan turizma, ki je namenjen ozaveščanju o izjemnem pomenu turizma za svet.

Na Banovi domačiji obeležili Svetovni dan turizma

V torek, 26. septembra 2023, so na posestvu Banove domačije, doživljajske domačije na pragu neokrnjene narave, svečano obeležili Svetovni dan turizma, ki je namenjen ozaveščanju o izjemnem pomenu turizma za svet, vsekakor pa tudi za Brežice, saj ta dejavnost skupaj z gostinstvom zaposluje vsakega desetega občana. Letošnja parola »Zdaj je čas za nove in inovativne rešitve«, vsakodnevno velja za delavce v lokalnem turizmu. V letu 2023 se nam v Brežicah obrestuje preteklo delo, saj je zaživelo oz. je v izgradnji več dolgoletnih projektov: oživitev Banove domačije, izgradnja razgledne ploščadi na sv. Vidu, prenovljeni vodovodni stolp s paviljonom, oranje ledine za prireditve z manj odpadki, širitev tradicionalnih dogodkov z dodajanjem športnih vsebin, …

Uvodoma je Nejc Pozvek s Fakultete za turizem UM razgrnil izhodišča nove Strategije razvoja turizma v Brežicah in hkrati poudaril pomen medsebojnega povezovanja. Sledila je novinarska konferenca, v katero je uvod naredila Katja Čanžar, direktorica Zavoda za podjetnišvo in turizem (ZPTM) Brežice, in izpostavila ključno sporočilo novinarske konference. "Vodilni področji dela ZPTM v letu 2023 sovpadata tako z nacionalnimi in mednarodnimi strateškimi usmeritvami kot z vodili platinaste destinacije; to sta utrjevanje trajnostnih rešitev v turistični industriji in vzpostavitev kolektivne blagovne znamke Brežice Izbrano. V slednjo se je vključilo že 26 ponudnikov s kar 124 izdelki. Seveda pa se je s podelitvijo certifikatov pravo delo šele začelo. Zelo pomembno bo zagotavljanje določenih količin, predvsem pa vključenost certificiranih izdelkov in pridelkov v različne vrste ponudbe, zlasti še na področjih gostinstva in turizma. Naj še pohvalim trajnostne rešitve v destinaciji - Zeleni ključ kot vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji ima na današnji dan že 14 ponudnikov v občini Brežice".

Fotogalerija (Foto: Luka Rudman):

Občina Brežice vlaga v razvoj turizma

Župan občine Brežice Ivan Molan je izpostavil, da je Občina Brežice v zadnji dekadi v turizem vložila 30 milijonov eurov, ter poudaril pomembnost naložb v turizem. "Zavedamo se, da je prihodnost turizma odvisna tako od kvalitetne oskrbe z vodo, kolesarskih povezav, mostov, pločnikov, do namakalnega sistema, ki kmetovalcem omogoča stabilnejši in kakovostnejši pridelek, pa vse do obnove kulturnih spomenikov, vzpostavitve trajnostnih turističnih zanimivosti in sofinanciranja dogodkov v destinaciji," je še povedal župan.

Brežiški turizem iz srebrnega znaka na platinasti

Zunanji pogled na brežiški turizem je podala Nataša Hočevar, vodja razvoja pri Slovenski turistični organizaciji, ki je pohvalila dosedanji napredek destinacije. "To je perspektivna turistična destinacija, ki je v zadnjih letih naredila velik napredek. Lahko rečem, da ste med najbolj 5 trajnostnimi destinacijami v Sloveniji – iz srebrnega znaka na platinasti, kar predstavlja izjemno velik dosežek in hkrati veliko obveznost do gosta, ki prihaja k vam".

Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja je prireditev Mestna promenada Brežice 2023 uradno razglasila za "Zero Waste" prireditev ter direktorici ZPTM Brežice podelila priznanje. Izpostavila je, da "lahko pohvalim izredno dobro sodelovanje z vašimi organizacijami oziroma zavodi in podjetji. Mestna promenada je prejela naziv zero waste, saj vam je uspelo zbrati več kot 90% ločenih odpadkov, natančneje 97,4 %. Mestna promenada je bila najdaljša zero waste prireditev v Sloveniji. V 14 dneh je bilo zbranih 485kg odpadkov oziroma na obiskovalca zgolj 40 g. Statistika sicer kaže, da se na tovrstnih prireditvah v povprečju ustvari do 1.5 kg na dan prireditve".

Pogostitev sta tokrat pripravila ambasadorja destinacije Jure Tomič iz Ošterije Debeluh in Miha Istenič iz Vinske kleti Istenič.

Vir: Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice

zptm brežice
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja