Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
28.03.2024
06:05
Foto: Občina Brežice
Župan Ivan Molan se je v torek, 26. marca, udeležil sestanka z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem na temo migracij in varnostnega stanja v občini Brežice.

Sestanka se je udeležila tudi direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj, zato je beseda nanesla tudi na sklep Vlade o vzpostavitvi začasnega azilnega centra na območju Obrežja.

Na sestanku, katerega sta se udeležila župana Občine Brežice in Središče ob Dravi skupaj s sodelavci, je uvodoma minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar predstavil varnostne razmere v obeh občinah in migracijski tok na zahodnobalkanski poti. Oba župana sta poudarila, da je potrebna okrepitev policije na meji in da sosednja Hrvaška ne opravlja naloge tj. uspešnega varovanja zunanje schengenske meje.

Župan Ivan Molan je po sestanku dejal, ja jim je minister predstavil podatke in povedal, da se migracije povečujejo v primerjavi z istim obdobjem lani za okoli 28 %. Ko smo ga vprašali kaj lahko poleti pričakujemo, je odgovoril, da ne ve kaj nas čaka, sam tudi težko oceni. "Na sestanku je bila tudi Katarina Štrukelj iz Urada za oskrbo in integracijo migrantov v povezavi z azilnim domom, kljub temu, da tema sestanka ni bila azilni dom in o tem nismo bili seznanjeni. Zato sem poudaril, da smo na sestanku zaradi vabila na katerem je bilo zapisano, da bo predstavljena varnostna situacija ob meji," je še dodal.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

"Na gospo Štrukelj smo naslovili vprašanje glede javnih naročil za nabavo kontejnerjev in ostale opreme za migrante, ki so trenutno objavljena, in je bilo s strani Štrukljeve povedano, da se ta nanašajo na že obstoječo lokacijo v Ljubljani.

Poudarli sem tudi, da sklepi brežiškega občinskega sveta in KS so jasni, da občina ne pristaja na azilni center. Prav tako ni izredne, niti nujne situacije in da nas zavezuje sklep občinskega sveta, ki Občini Brežice in bilo komu prepoveduje izvajanje aktivnosti v zvezi z azilnim centrom brez predhodnega soglasja našega občinskega sveta," je še dodal Molan, ter dodal , da je izpostavil tudi, da naj Vlada in Policija s svojimi aktivnostmi v EU in v državi storita vse, da se na slovensko-hrvaški meji zmanjša število ilegalnih migracij.

"Ministra Poklukarja sem tudi pozval, da v zvezi z ureditvijo registracijskega centra na Obrežju predhodno obvesti lokalno skupnost, saj bo le-ta nadomestil trenutno dva registracijska centra na našem območju - Obrežje in PP Brežice," je še povedal Molan.

Na sestanku sta bila prisotna tudi podžupana Bogdan Palovšnik in Mojca Florjanič ter svetovalki iz kabineta župana Gordana Radanovič in Anja Urek. Sestanka so se udeležili tudi župan, direktorica in občinski svetnik Občine Središče ob Dravi.

občina brežica
mejni prehod
obrežje
migranti

Pridružite se nam

Novice iz Posavja