Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
07.05.2023
08:11
Foto: Saroukos Photography
Tjaša Mesinger je svoj darilni komplet Voščene zgodbe predstavila na mednarodnem tekmovanju World Food Gift Challenge 2023, ki je potekal na grškem otoku Kos.

Tjaši Mesinger nagrada za najboljši ekološki izdelek

Mednarodno tekmovanje World Food Gift Challenge 2023 je četrtič zapored na grškem otoku Kos organiziral Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT). Mednarodna komisija je prepoznala edinstvenost tega unikatnega spominka in Tjaši Mesinger podelila nagrado za najboljši ekološki izdelek (Most Ecological Choice). Izmed 29 prijavljenih izdelkov iz osmih svetovnih oziroma evropskih regij gastronomije je Tjašin spominek edini iz Slovenije, ki je prejel nagrado.

Darilni komplet Voščene zgodbe predstavlja poglavje pripovedi o stari sadni sorti. Lesen posnetek stare sadne sorte Sevniška voščenka je zavit v ročno izdelano povoščeno blago Čeberol'ca. Voščena zaščita ni naključna, saj je to jabolko že v minulih stoletjih pri transportu ščitil svilen papir. Zgodbo torej povezuje tudi značilna voščena zaščita, ki jo jabolko oblikuje na lupini v času zorenja. Edinstven spominek bo med septembrom in februarjem, ko se sevniška voščenka skladišči brez padca kakovosti, namesto lesenega posnetka vseboval svež sadež. Darilnemu paketu je priložena tudi knjižica z recepti in navodili za uporabo Čeberol'ce ter QR koda s predstavitvenim videoposnetkom.

Komplet »Voščene zgodbe« je rezultat uspešnega povezovanja in premišljene vključitve kakovostnih ročnih izdelkov v zgodbo sevniške voščenke, ki se piše že od 19. stoletja naprej. V preteklosti so skrbne roke pridelovalcev Sevniško voščenko zavijale v svilen papir in jo odložile v gajbice za prodajo, danes pa jo kupci odvijajo iz povoščenih Čeberol'c, ki nato postanejo trajnosten pripomoček v njihovih kuhinjah. Darilni komplet spodbuja uporabo trajnostnih izbir in širi zavedanje o uporabnosti alternativnih materialov v vsakdanjem življenju.

Fotogalerija (Foto: Saroukos Photography, Čeberol'ca):

O Čeberol'ci

Čeberol'ca je ročno izdelana trajnostna alternativa vsem vrstam folij in vrečk. Namenjena je večkratni ponovni uporabi in tako nadomešča vrsto umetnih materialov s kratko življenjsko dobo. Tako je simbol sprememb, ki jih lahko kot posamezniki in skupnost uvedemo v svoj vsakdan in s tem prispevamo k boljši skupni prihodnosti. Z uporabo naravnih in trajnostnih materialov ključno zmanjšujemo količino odpadkov in s tem negativnih vplivov na okolje.

Čeberol'ca je preprost, vendar praktičen in lep izdelek. Uporablja se na več načinov, med drugim za zaščito svežih živil, prekrivanje kozarcev in skodelic,  kot lijak za pretakanje ali pretresanje, za zavijanje barvic ali za zaščito zobne ščetke na potovanju.

Spominek kmalu na voljo v TA Doživljaj

Spominek Voščene zgodbe je del Kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium. V naslednjih dneh bo za nakup na voljo v Turistični agenciji Doživljaj in na sevniškem gradu.

Domišljena zgodba zanimivega trajnostnega spominka Tjaše Mesinger uspešno predstavlja sevniško občino, njeno razgibano zgodovino, tradicijo sadjarstva in željo po varovanju okolja. Ob tem prestižnem priznanju ji lokalna skupnost izreka iskrene čestitke. Ob vrnitvi iz Grčije v domače kraje ji bosta v naslednjih dneh priznanje izrekla tudi sevniški župan Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek.

(Občina Sevinca)

sevnica

Pridružite se nam