Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
14.09.2022
21:22
Temperature v šolah
Foto: arhiv ePosavje
Podjetja in javne ustanove pričakujejo in upajo na pomoč države in ukrepe za zamejitev visokih cen elektrike. Ali jim lahko pomaga tudi lokalna skupnost?

Inflacija in podražitve električne energije

KRŠKO Fenomen podražitve električne energije spada v kontekst celotnega pojava inflacije, ki se dogaja v tem trenutku, ne samo v Sloveniji ampak širom po Evropi, pravi krški župan Miran Stanko. "To je posledica emitiranja ogromnih količin denarja, ki jih je povzročila Evropska unija oz. Evropska komisija kot sistem za blaženje posledic covidne krize. Normalno je, da je denar, ki je prihajal v obtok brez kritja, brez blaga, kot posledico povzročil tudi inflacijo, inflacijsko spiralo, ki pa ima zdaj že dober zagon in verjetno se bodo cene še naprej poviševale, prav zaradi grajenja cen. Namreč vsakdo, ki kar koli proizvaja oz. prodaja, bo, če ima le možnost, dvignil svoje cene. Elektrika je sicer v enem takem paradoksu, da imamo proizvodnjo elektrike prav v Krškem, po bistveno nižjih cenah, kot jo je treba na trgu kupiti, vendar pa to ni neposredno povezano, kajti elektrika se prodaja preko borze z nekimi dolgoročnimi zakupi," pojasnjuje.

"Potrebno bo veliko truda, da bomo situacijo ublažili"

Kar se tiče povečanja proizvodnih stroškov podjetij, je seveda to problem, ki ga rešujejo vodstva teh družb, s tem da se na nek način zavarujejo pred dolgoročnimi tveganji, in sicer tako, da sklepajo dolgoročne pogodbe. "Določeni manjši proizvajalci pač niso v možnosti, da bi te pogodbe sklepali, zato so v nekoliko bolj neugodnem položaju in bodo verjetno morali del teh svojih stroškov skozi elektriko prenesti v cene, kar pa bo spet poganjalo inflacijsko kolo. Pred nami prav gotovo niso lepi časi in potrebnega bo veliko truda, da bomo situacijo ublažili," nadaljuje Stanko.

Skupna naročila s kratkoročnimi pogodbi

Na Mestni občini Krško sicer že dlje časa poskušajo s skupnimi naročili za javne zavode, s katerimi na trgu nastopijo kot večji povpraševalec oz. kupec, kar jim omogoča, da imajo nekoliko bolj ugodne cene. "Lahko se tudi pogajamo in poskušamo iztržiti nekoliko nižje cene, žal pa je situacija takšna, da so razlike v cenah tako velike, da tudi občina kaj posebnega ne more narediti, še posebej ne zato, ker ima smisel sklepati samo kratkoročne pogodbe. Ne vemo, kako se bo situacija na trgu odvijala, zato gremo s skupnimi naročili s kratkoročnimi pogodbami."

Na lokalni ravni zelo malo vzvodov, da bi blažili evropsko, če ne svetovno inflacijo

Na vprašanje, ali in kako lahko Mestna občina Krško pomaga pri neizogibni energetski krizi, pa župan odgovarja, da imajo zelo malo vzvodov, s katerimi bi lahko kakor koli blažili evropsko, če ne svetovno inflacijo. "Zato bomo verjetno morali prenašati posledice kakor vsi ostali. To bo imelo za posledice zmanjšanje investicij ali pa zmanjševanje katerih drugih stroškov oz. odhodkov, ki jih ima sicer občina. Določene materialne stroške, ki jih imajo javni zavodi in jih pokriva občina, bomo morali pač pokrivati, seveda v breme nekaterih drugih projektov, ali nekaterih drugih postavk, ki so morda malo manj potrebne."

Prvi šolski dan v Velikem Podlogu

"Vrtčevski in šolski otroci ne morejo biti na mrazu"

Na vprašanje, ali bodo šole s strani občine dobile kakšna navodila za varčevanje z električno energijo, pa Stanko odgovarja, da "vsekakor ne morejo biti vrtčevski in šolski otroci na mrazu, zato bomo morali te stroške pokrivati. Tu nekih posebnih ukrepov in navodil ne bomo dajali, razen če bo vlada sprejela kakšen ukrep, ki ga bo potrebno upoštevati, kot na primer kakšen zakonski ali drug akt v obliki uredbe. Sicer pa sami ne bomo tukaj nekdo, ki bo želel nositi zastavo in sprejemati ukrepe, ki so pravzaprav na nek način nesmiselni in ne bodo imeli nobenega učinka."

šole v posavju
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi