Skip to main content
Petek, 22. september 2023
21.03.2022
07:58
Akcija sajenja dreves
Foto: ePosavje.com
Skupina Kostak je v sklopu projekta Vsak en korak za zeleno Krško v četrtek izvedla čistilno akcijo in zasaditev 100 dreves, te so zasadili tudi na vodovarstvenem območju pri črpališču Drnovo.

Vsak en korak za zeleno Krško

KRŠKO V akciji je sodelovalo približno 100 udeležencev, 80 iz skupine Kostak, ostali pa so bili iz petih društev, ki jim skupina Kostak namenja sponzorska sredstva. Zasadili so medovita drevesa pri črpališču Drnovo in s tem poskrbeli tudi za lepšo ureditev tega predela. Nekaj dreves so posadili tudi pri čistilnih napravah in drugih objektih za komunalno infrastrukturo, očistili so približno 25 lokacij na območju Mestne občine Krško, kjer je bilo v naravo odvrženih veliko odpadkov.

Spomladanska čistilna akcija

V skupini Kostak predstavljajo družbena odgovornost, sodelovanje z okoljem in varovanje narave osnovne vrednote, zato si z izvajanjem različnih projektov prizadevajo za skupno dobro vseh v lokalni skupnosti. Skoraj vsako leto izvedejo spomladansko čistilno akcijo, letošnja je nekoliko obširnejša, saj se je izkazalo, da se je na številnih lokacijah nabralo veliko odpadkov, ki tja ne sodijo. Precej je bilo zaščitnih mask, pločevink in druge embalaže, celo večjih kosovnih odpadkov.

Fotogalerija (Foto: Kostak, d. d.):

Zasaditev dreves pri črpališču Drnovo

V sklopu projekta Vsak en korak za zeleno Krško so poleg čistilne akcije zasadili drevesa pri črpališču Drnovo. Gre predvsem za medovita drevesa, kot so lipa, javor, gaber in robinija. Ob bližnji sprehajalni poti pa je bilo posajenih tudi nekaj češenj in lesk, katerih plodovi bodo čez čas na voljo sprehajalcem ob bližnji pešpoti. Pri zasaditvi dreves so sodelovali predstavniki društev, ki jih družba Kostak že več let podpira s sponzorskimi sredstvi - Rokometni klub Krško, Nogometni klub Krško, Košarkarski klub Potočje – Posavje Krško, Odbojkarsko društvo Brestanica in Posavski odbojkarski klub Krško. Zaposleni so posadili nekaj dreves tudi pri manjših čistilnih napravah in drugih objektih za komunalno infrastrukturo. Projekt zasaditve dreves se bo nadaljeval tudi v prihodnje, saj je pomembno da poskrbimo, da bodo imele čebele dovolj hrane. Sicer pa je družba Kostak že v preteklosti ob ekodnevih v šolah skupaj z učenci posadila kakšno drevo.

Svetovni dan voda

Akcija je bila izvedena pred svetovnim dnevom voda, ki ga obeležujemo 22. marca, in je letos namenjen podzemni vodi. Le-te sicer ne vidimo, kljub temu pa nanjo ne smemo pozabiti, saj predstavlja glavni vir pitne vode. Preprečevanje vnosa nevarnih snovi je ena najzahtevnejših nalog, vendar ključnih. Na kakovost podzemne vode Krškega polja negativno vpliva pretirana uporaba gnojil in pesticidov v kmetijstvu, zaradi katerega so morali v letu 2010 prekiniti črpanje vode iz vodnega vira na Drnovem. Pomembno je, da na vodovarstvenih območjih preprečimo vnos nevarnih snovi, v družbi Kostak, d. d., zato skupaj z Mestno občino Krško in Občino Kostanjevica na Krki izvajajo aktivnosti za sprejetje državne uredbe o varovanju vodnih virov. "Vsi skupaj si moramo prizadevati, da bo naše okolje čisto. Vsak korak šteje," so zapisali v družbi Kostak.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

kostak krško
krško
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja