Skip to main content
Petek, 1. december 2023
12.05.2023
13:51
Dan odprtih vrat porodnišnice Brežice
Foto: ePosavje.com
Splošna bolnišnica Brežice je v petek, ob mednarodnem dnevu babic, organizirala dan odprtih vrat porodnišnice. Pri tem so se zgledovali po drugih porodnišnicah, kjer ga pripravljajo že vrsto let.

Dan odprtih vrat so pripravili prvič

BREŽICE V brežiški porodnišnici, kjer letno pozdravijo prihod približno 500 novorojenčkov, so dan odprtih vrat pripravili prvič. Kot nam je povedala strokovna vodja ginekološko porodnega oddelka Andreja Žertuš, so pobudo zanj podale mlajše sodelavke. "Namen je tudi ta, da razširimo to zavest, da smo tu tisti, ki smo se učili zato, da ženski stojimo ob strani in da vidijo zaveznico v nas," pravi sogovornica.

Na obisk so povabili tudi vrtčevske in šolske skupine

Dan odprtih vrat je bil namenjen predvsem nosečnicam in njihovim partnerjem, povabili pa so tudi vrtčevske in šolske skupine. Obiskovalci so si lahko ogledali porodno sobo, oddelek z vsemi sobami, tudi nadstandardnimi, ki jih nudijo v zadnjih letih. Poleg tega so pripravili različne informativne točke, kot je bila o raku dojk oz. pomenu samopregledovanja prsi.

"Ženske si lahko danes ogledajo, kako se samopregleduje dojke. Govorimo tudi o zaščiti pred neželenimi nosečnostmi, o preventivnih programih, ki jih izvajamo - tako DORA za bolezni oziroma raka dojke, kot Zora - program, ki odkriva predrakave in rakave spremembe materničnega vratu," je dodala predstojnica ginekološko – porodnega oddelka v Splošni bolnišnici Brežice Mateja Vukmanič Pohar, dr. med..

 

Vsako leto tu na svet pokuka približno 500 novorojenčkov

Žertuš je povedala še, da so jim bili seveda na voljo tudi za vprašanja. "Nekaj več bomo govorili o dojenju, o handling, ko je z novorojenčki v samih porodnih položajih. Veliko je teh tem, ki bi jih lahko obdelali, ampak namen je tudi individualni pristop, zato so skoraj vse sodelavke v službi, tko da nudimo čim bolj pristen dostop in pristop k informacijam in k nam."

Brežice, Krško, Podčetrtek, Šenternej

Za brežiško porodnišnico se najpogosteje odločijo porodnice iz krške in brežiške občine, vedno več pa jih je tudi od drugod. "Zaznavamo pa, da prihajajo tudi iz Podčetrtka in celjske regije, a jih je nekaj več tudi iz Šentjerneja in tam tam proti Novem mestu," je še povedala vodja oddelka.

Na oddelku je zaposlenih 12 babic

Na Ginekološko-porodnem oddelku brežiške bolnišnice je zaposlenih 12 babic, od tega jih v porodni sobi dela šest. "Pa še ostale osebe ne smemo pozabiti. Vsi delujemo z istim ciljem, z istim namenom, tako da tudi njihov praznik je danes, čeprav niso babice."

splošna bolnišnica brežice
brežice
zdravje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja