Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
06.06.2023
19:36
Dan odprtih vrat letališča Cerklje ob Krki
Foto: ePosavje.com
V nedeljo so na letališču v Cerkljah ob Krki ob otvoritvi mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2023 gostili tudi dan odprtih vrat v največji slovenski vojašnici Jerneja Molana.

Dan odprtih vrat na letališču Cerklje ob Krki

BREŽICE Na dnevu odprtih vrat so javnosti prikazali statične predstavitve letal in helikopterjev, ter dinamično predstavitev letalstva slovenske vojske. Predstavili so se pa tudi pripadniki Civilne zaščite, Centra za krepitev zdravja Brežice in drugi.

11. vaja Jadranski udar

Letos Slovenija že enajstič gosti mednarodno vojaško vajo Jadranski udar, na kateri se z združenimi močmi urijo pripadniki zavezniških in partnerskih držav. Kakšne so naloge kontrolorjev združenih ognjev na vajah? "Kontrolorji smo prvenstvno namenjeni za upravljanje z letalniki, zraven pa potem dodamo še zemeljske elemente, ki jih moramo upoštevati, da potem v zraku ne pride do trkov," je povedal pripadnik 154. čete kontrolorjev združenih ognjev Višji vodnik Christian Pregl.

Kontrolorji so lani sodelovali tudi v obsežnem požaru na Krasu

Sogovornik je lani sodeloval tudi na največjem požaru v naravnem okolju v zgodovini Slovenije. "Bil sem v prvi ekipi, ki je bila poslana na Kras. Zakaj je naše znanje pomembno za opravljanje tudi takšnih nalog? V enem trenutku smo imeli v zraku 14 letal. Letala so potrebovala navodila, točna navodila, da ne bi prišlo do zaletavanj. Potrebovali so tudi lokacije, kjer so žarišča požarov, da so lahko uspešno pogasili," dodaja Pregl.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Tujci zadovoljni v Posavju

Avstrija na vajah Jadranski udar sodeluje že deseto leto. "Že od samega začetka nimamo nobenih težav, saj je vse dobro organizirano. Vključevanje avstrijskih čet in zračnih enot v vajo je zares preprosta, zaradi dobre pripravljenosti slovenskih kolegov," pravi major Christoph Dusl iz avstrijskih zračnih sil. Ne glede na to, ali gre za vojaško ali policijsko operacijo, pomembno je imeti poenotene postopke za lažje sodelovanje.

Izmenjava znanja in tehnike

Major Vincent Barriac iz francoskih zračnih sil dodaja, da je vaja "pomembna stvar, saj si lahko izmenjamo veliko znanj in tehnik. Prihajam iz francoske vojaške šole, navajeni smo delati s pripadniki nemške vojske, na teh vajah pa lahko znova sodelujemo, prisotne pa so tudi druge članice zveze NATO, zato gre res za odlično priložnost povezovanja."

"Sodelovanje na vaji nam predstavlja posebno čas in zadovoljstvo

Pilot črnogorskih zračnih sil poročnik Mihailo Kovačević je še pripomnil, "da nam sodelovanje na vaji predstavlja posebno čast in zadovoljstvo, še posebej ker letos praznujemo deseto obletnico sodelovanja naših letal, pilotov in tehnike na vajah v Sloveniji. Še enkrat poudarjam, da smo zelo veseli, da smo lahko prisotni na tem tradicionalnem sodelovanju."

Predstavili so se tudi domačini

Na dnevu odprtih vrat so se predstavili tudi pripadniki civilne zaščite, ki so predstavili nekaj svoje opreme. Vodja brežiške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Zdenka Močnik je povedala, da so na ogled pripeljali visokozmogljivo črpalko za črpanje vode, na stojnici pa so predstavili tudi številko za klic v sili 112. Iz zdravstvenega doma Brežice so na ogled pripeljali reševalno vozilo, predstavili pa so delovanje Centra za krepitev zdravja.

letališče cerklje ob krki
brežice
posavski tednik
video

Pridružite se nam