Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
12.01.2023
21:32
Dan slovenskega vojaškega letalstva v Cerkljah ob Krki
Foto: ePosavje.com
V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki so s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva obeležili 12. januar, ko praznujemo dan slovenskega vojaškega letalstva.

Dan slovenskega vojaškega letalstva

Dan slovenskega vojaškega letalstva praznujemo v spomin na 12. januar 1919 in na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije. "Slovensko vojaško letalstvo ima prihodnost in za to se bomo trudili vsi, ki smo danes tukaj prisotni. Nihče ne more tega storiti sam. Politika sama brez vojske ne more nič, sama vojska brez politike pa tudi ne. Zato je naše ključno vodilo sodelovanje in pripravljenost na vedno nove in nove izboljšave," je v svojem govoru povedal minister za obrambo Marjan Šarec.

Šarec: "Pred nami so zahtevne naloge"

In nadaljeval, "da so pred nami zahtevne naloge, da bomo vojaško letalstvo posodobili, da bo takšno, kot ga od nas državljanke in državljani tudi pričakujejo, kajti obseg nalog se v prihosnje ne bo zmanjševal, temveč kvečjemu povečeval. Nalog je veliko, tako v strogo vojaški sferi kot tudi na sferi zaščite in reševanja, in vse to bomo zmogli s skupnimi močmi, predvsem pa z medsebojnim spoštovanjem in dobrimi odnosi."

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube je izpostavil pomen vojaškega letalstva in predstavil vključenost vojaških letalskih zmogljivosti v letu 2022 pri reševanju, nujnih medicinskih prevozih in gašenju, za kar so posadke naletele rekordnih 1138 ur. Letalci Slovenske vojske so v lanskem letu sodelovali na 27 požarih, tudi pri požaru desetletja na Krasu. Piloti helikopterjev in letal so na požari naleteli 474 ur in na požarišča odvrgle okoli 4,4 milijona litrov vode. Gaube je izrazil zadovoljstvo nad modernizacijo in razvojem letalstva, s tem se odpirajo možnosti za zaposlitev novih sodelavcev.

Nov tehnik letalec

Na slovesnosti je polkovnik Janez Gaube najzaslužnejšim pripadnikom letalskega polka in enot Slovenske vojske podelil medalje, plakete in zahvale 15. polka vojaškega letalstva, Gaube je novemu tehniku letalcu Tomiju Mlakarju vročil letalski znak Krilca.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

15. polk vojaškega letalstva

Vojaško letalstvo je sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot - 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka so na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku.

slovenska vojska
brežice
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja