Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
13.08.2023
07:10
Neurje v Sevnici, 6. junij 2023
Foto: Občina Sevnica
Nesebična dejanja pomoči, ki jih spremljamo prek medijskih objav in zapisov na družbenih omrežjih vnovič dokazujejo, da smo Slovenci empatičen, povezan in solidarnosten narod.

Ekipe za pomoč prizadetim še vedno aktivne

Številni člani prostovoljnih gasilskih društev in reševalna enota Območne službe Rdečega križa iz Posavske regije bodo še danes pomagala prizadetim v poplavi. Z opremo in pridnimi rokami so k delu pristopili gasilci iz PGD Sevnica, PGD Boštanj, PGD Blanca, PGD Šentjanž, PGD Trnovec, PGD Tržišče, PGD Telče in PGD Zabukovje. Lokalna skupnost se vsem zahvaljuje za njihov prispevek k sanaciji prizadetih območij. V pripravljenosti je ves čas tudi ekipa reševalcev Rdečega križa – Območno združenje Sevnica.

Sistemi pod okriljem URSZR so se izkazali za izjemne

Sistem enot in služb Civilne zaščite, ki jih koordinira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, se je izkazal za izjemno učinkovit, saj so različne oblike pomoči prispele na različne lokacije skladno z izraženimi potrebami. Hkrati je v teh dneh zelo veliko posameznikov in skupin, ki želijo priskočiti na pomoč vsem, ki so jih poplave prizadele. Ob organizaciji številnih akcij Štab Civilne zaščite poudarja, da je ključno, da pomoč na prizadeta območja prihaja organizirano. Zato pozivajo vse, ki bi želeli prispevati k sanaciji prizadetih območij, da svojo pomoč ponudijo preko aplikacije Poplave 2023 ali na podlagi osebnega dogovora s prijatelji, sosedi, sorodniki ali poslovnimi partnerji na poplavljena območja. Za vprašanja v zvezi z aplikacijo lahko naslovite na e-naslov: info@poplave2023.si.

Posamezniki in skupine, ki želite pomagati, se morate v aplikaciji obvezno prijaviti

Brez delovnega naloga civilne zaščite, ki je izdan na podlagi prijave v aplikaciji, bodo posamezniki in skupine na terenu zavrnjeni. Za pomoč družini, prijateljem, sosedom in poslovnim partnerjem se v aplikacijo ni treba prijaviti.

Pomoč ponudilo veliko lokalnih podjetij

K organizirani pomoči je v teh dneh pristopilo tudi nekaj podjetij, organizacij in posameznikov iz sevniške občine. Občina Sevnica je v sodelovanju z Vrtcem Ciciban Sevnica odpremila stolčke, mizice, previjalne blazine in drugo opremo, ki je sevniški vrtec ne potrebuje. Včeraj je opremo v vrtec Nazarje, enoto Šmartno od Dreti odpeljal lokalni podjetnik Sebastjan Košar, Prevozništvo Sebastjan Košar s. p., ki je prevoz opravil brezplačno.

14. avgust - Dan solidarnosti

Ob razglasitvi 14. avgusta za dan solidarnosti in dneva prost dan bodo na vseh prizadetih območjih potekale akcije, pomoč preko aplikacije Poplave 2023 je ponudilo že več kot 27 tisoč podjetij, organizacij in posameznikov. Zato je resnično pomembno, da pomoč na prizadeta območja prihaja na organiziran način.
Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Sevnica bo od ponedeljka, 14. avgusta naprej, zbiralo potrebščine, ki se na terenu trenutno najbolj potrebujejo. To so razvlažilniki, higienski pripomočki in čistila. Pomoč lahko občani podajo tudi v obliki denarnih nakazil na transakciji račun Rdečega križa ali z SMS sporočilom.

Podatki za nakazilo:
Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.),
sklic: 00 96875,
Namen: Ujma 2023,
BIC banke: SKBASI2X,
koda namena: CHAR
SMS sporočila:
Na 1919 pošljete SMS s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 ter tako donirate 5 oziroma 10 evrov.

Ministrstvo za finance je prav tako odprlo posebno proračunsko postavko, kjer se bodo zbirala sredstva za odpravo posledic uničujočih poplav.
Podatki za nakazilo:
TRR: SI56 0110 0630 0109 972
Namen: Odprava posledic poplav
Koda namena: CHAR
Sklic za pravne osebe: 18 10995 – 7300000 – 23011223
Sklic za fizične osebe: 18 10995 – 7301006 – 23011223

Občina Sevnica se vsem, ki pomagajo in bodo še pomagali, iskreno zahvaljuje.

sevnica

Pridružite se nam