Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
31.10.2022
08:34
Foto: arhiv Ansat TV
Na današnji dan, 31. oktobra, v Sloveniji praznujemo dan reformacije, ki je tudi dela prost dan.

Začetki reformacije

Reformacija se je kot versko, kulturno in politično gibanje začela 31. oktobra 1571, ko je profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval preureditev Cerkve.

Rojstvo slovenskega knjižnega jezika

Dan reformacije praznujemo od leta 1992 in je za slovensko kulturo in jezik izjemnega pomena. Ena od idej reformatorjev je  namreč bila, naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, to pa je pomembno vplivalo na razvoj književnosti. V tem času je nastal Katekizem, prva knjiga knjiga v slovenskem jeziku, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar, kmalu zatem ji je dodal še Abecednik. Knjigi sta bili natisnjeni istega leta v nemškem Tübingenu. Poleg Trubarjevih knjig velja izpostaviti prevod Biblije, ki jo je Jurij Dalmatin v slovenski jezik prevedel leta 1584, Adam Bohorič pa je leta 1584 napisal prvo slovensko slovnico Zimske urice.

Osrednja slovesnost z bogoslužjem bo v Murski Soboti, v Cankarjevem domu pa bo na ogled predstava Reformatorji na odru, kjer je bila v petek tudi osrednja državna proslava ob prazniku.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam