Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
26.12.2022
07:34
Krško, participativni proračun
Foto: arhiv ePosavje
Mineva 32 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo.

V Krškem osrednja posavska proslava

Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo dan samostojnosti in enotnosti. Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik, ki je tudi dela prost dan. V duhu spomina na prelomne dogodke iz leta 1990, ko je Slovenija s plebiscitom stopila na pot samostojnosti in samoodločanja, bo danes ob 17. uri v Kulturnem domu Krško osrednja posavska slovesnost s koncertom Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško. Program bodo sooblikovali še Komorna zasedba MePZ Viva Brežice, Bernarda Žarn in Nik Škrlec.

Državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti so pripravili v petek, 23. decembra, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob. Program z naslovom »Tu, tam, povsod …« je pripravila scenaristka in režiserka mag. Neda R. Bric skupaj z režiserko videa Jasno Hribernik in sodelavci. Nastopili so igralci Magda Kropiunig, Nikla Petruška Panzion in Voranc Bog, glasbena skupina Katalena, DJ Brlee s plesalcema Mašo Kagao Knez in Željkom Božićem ter svetovno znani pianist Aleksander Gadžijev, ki se s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Marka Hribernika zaigral tudi skladbo Alda Kumarja Zeleni Jure v novi izvedbi.

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja