Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
10.05.2023
09:33
V soboto je Moto klub Rak z Rake v Krškem pripravil že sedmo izobraževalno delavnico
varne vožnje za motoriste in voznike štirikolesnikov. Namen in cilj delavnice je bil izboljšati
varnosti voznikov.

Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge

KRŠKO Skuter, kolo z motorjem ali motor je zaradi svoje konstrukcije veliko manj stabilen kot ostala vozila, poleg tega pa za upravljanje zahteva specifična znanja in spretnosti. Pri upravljanju teh vozil pridejo še posebej do izraza pridobljene izkušnje in znanja. Izobraževalna delavnica varne vožnje "Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge", ki je potekala v soboto na parkirišču trgovskega centra Qlandia v Krškem, je bila usmerjena na najbolj ogrožene udeležence v prometu - voznike motorni koles, mopedov in skuterjev.

Delavnica iz teoretičnega in praktičnega dela

Zelo pomembno je, da vozniki motornih koles razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi nji samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje. Delavnica je bila sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. Na izobraževalni delavnici so reševalci Zdravstvenega doma Krško prikazali osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista s postopki imobilizacije, oživljanja, snemanja čelade in drugih postopkov.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Strokovnjaki svetujejo: Udeležite se šole varne vožnje

Praktično delavnico varne vožnje so pripravili na poligonu z vožnjo motorja okrog in med stožci (slalom, osmica, izogibanje oviram, zaviranje v sili in drugo). Vožnja je zelo atraktivna in je sestavni del vožnje za pridobitev vozniškega dovoljenja A kategorije. Vožnjo je demonstriral predstavnik prometne policije - inštruktor motorist s svojim motorjem. Po demonstraciji pa je lahko vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v varni in spretnostni vožnji. Strokovnjaki za varnost v cestnem prometu priporočajo vsem voznikom motornih vozil, da se udeležijo šole varne vožnje, a prave šole za voznike štirikolesnikov sploh ni. Zato smo letos že tretjič tudi za njih pripravili poligon, da si pridobijo praktično znanje in izkušnje, kot so zaviranje v sili, izogibanje oviram in drugo.

Priročnik za varno vožnjo motorja

Po zaključeni delavnici so vsem udeležencem podelili izobraževalno brošuro - Priročnik za varno vožnjo motorja, ki so jo ponatisnili v 1000 izvodih. Priročnik vsebuje navodila in nasvete za varnost v prometu, pravilni drži in sedenju na motorju, tehnično brezhibnost motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, nakupu in nošenju zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike. Izobraževalna brošura je odličen pripomoček za opravljanje vseh teh delavnic, tako v organizaciji Moto kluba Rak, kakor tudi pri realizaciji podobnih delavnic Prometne policije, Agencije za varnost prometna in ostalih moto klubov po vsej Sloveniji.

V lanskem letu manj mrtvih na cestah kot leto pred tem

Statistika Agencije za varnost prometa ugotavlja, da se je število umrlih v cestnem prometu v letu 2022 v primerjavi z letom 22021 zmanjšalo za kar 25 %. Tako je bilo v preteklem letu največje zmanjšanje umrlih prav pri voznikih enoslednih motornih vozil in to za kar 58 odstotkov, sledijo kategorija potniki za 36 odstotkov, vozniki osebnih vozil za 28 in kategorija pešci za14 odstotkov.

Alkohol in druge psihoaktivne snovi ne sodijo v promet

"Statistika je vzpodbudna, zato na tem mestu znova opozarjamo, da alkohol in druge psihoaktivne snovi nikakor ne sodijo v promet. Za uspešno motoristično sezono in varno prevožene kilometre na dveh kolesih so potrebna tovrstna izobraževanja, motoristične izkušnje, razsodnost, strpnost in treznost," so še zapisali.

krško
fotogalerija

Pridružite se nam