Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
01.03.2023
21:16
Operater na številki za klic v sili 112
Foto: ePosavje.com
Ko pokličete na številko za klic v sili 112, se vam dežurni operater oglasi z besedami: "112. Klic v sili, prosim." Tine Vegelj je eden devetih operaterjev na Regijskem centru za obveščanje Brežice.

Kako izgleda delovni dan?

"Na dan povprečno sprejmemo med 80 in 100 klici, recimo 90 klicev je nekje povprečje. Klici so različni, številka 112 je v namenjena za vse. Plin, elektrika, voda, pogini na živali na cestah in tudi doma. Razgibano," pravi naš sogovornik.

Ko je klicev več, pride pomoč

Obstajajo določena obdobja, ko operaterji pričakujejo povečano število klicev. "Velikokrat se moramo zanesti na vremenske napovedi. Takrat imamo ponavadi dva operaterja, plus eden je v rezervi, ki ga pokličeš in ti čpride pomagat. Drugače nekih specifik ni. Tudi polna luna mogoče nima takega vpliva, kakor kdo misli kdo. Redko se zgodi, da imamo takrat povečano število klicev. Ko so takšne nesreče, ki jih ne moreš predvideti, se pa pol rešujemo - če je treba popolnitev centra, v dogovoru z vodjo centra določimo, kdo bo prišel pomagat, v kolikor je potreba."

Številka za klic v sili - 112

Tine Vegelj je eden od devetih operaterjev v Regijskem centru za obveščanje Brežice na številki klica v sili 112. Malo je takih klicev, ko ti nekdo zaželi le dober dan, a se sčasoma navadiš, da so to povečini taki s slabim, velikokrat žalostnim ozadjem, pripoveduje. Obiskali smo ga na njegovem delovnem mestu, kjer nam je dovolil podrobnejši vpogled v delo, ki ga opravlja že dobrih 24 let, poleg tega pa nam je razkril marsikatero zanimivo izkušnjo.

"Moraš biti prepričan vase"

In kakšen bi moral biti tisti, ki sprejema klice v sili? "Moraš biti iz takšnega testa, da te ni strah. Moraš biti prepričan vase. Ker ko dobiš klic, nimaš časa razmišljati, kaj boš naredil. Ti moraš tisto sekundo se odločiti - dejansko v sekundi, kaj boš naredu. Ker ne moreš reči človeku - pokliči čez pet minut, bom jaz malo premislil."

"Vsak klic je nekaj novega"

Vsak klic je nekaj novega in vsak dogodek je drugačen. "Človeško telo je tako, da se navadi na določene stvari. Jaz ne čutim nekega stresa, ker poznam svoje delo. Vem tudi, da ko bodo ljudje klicali, je ponavadi malo tistih klicev, ko ti zaželi samo dober dan. In v vseh teh letih pričakovanj teh klicev, ki imajo ponavadi samo slabo ozadje, se človek tako navadi, da teh stvarih tudi ne nosiš ven iz tega prostora. Ko stopim ven, nekako odmislim vse tisto, kar je bilo."

"Največje zadovoljstvo je to, da veš, da si nekomu pomagal ter da si reševalce, gasilce ali pa kogarkoli že napotil hitro in uspešno, tako da so mu lahko hitro pomagali."

Na tem delovnem mestu ni prostora za napake

Na tem delovnem mestu ni prostora za napake, dodaja naš sogovornik. Srečuje se s klicatelji, ki so v strahu in paniki, ki govorijo nepovezano, zato so precej zahtevni, saj od njih le stežka pridobi vse potrebne informacije. Kot pravi, "zmeraj poskušaš z njim vzpostaviti kontakt, da ti čim prej pove tisto, kar je potrebno. Se je pa tudi že zgodilo - smo imeli požar, ko je gospa klicala in edino, kar je znala povedati, je bilo, da gori. Ni pa znala povedati ne odkod kliče, ne kaj gori. Sreča je bila, da sem v ozadju slišal moški glas. In je bila ženska vsaj toliko, da je dala telefon moškemu in je on potem povedal, zakaj se sploh gre." Tu je treba preprosto imeti občutek, dodaja.

Nevidni, a zelo pomembni

Operaterji na številki 112 so prvi, ki jih pokličemo, ko pride do nesreče ali ko potrebujemo pomoč. Čeprav pri intervencijah niso vidni kot gasilci ali reševalci, so pri organizaciji reševanja življenj ali premoženja eden najpomembnejših členov.

In kaj je največje zadovoljstvo?

"Ampak nam je največje zadovoljstvo to, da ti veš, da si nekomu pomagal ter da si reševalce, gasilce ali pa kogarkoli že napotil nekam hitro in uspešno, tako da so mu lahko hitro pomagali," še dodaja naš sogovornik.

Operater 112

Nasvet ob klicu na številko 112

In za konec še nasvet ob klicu na 112. Ostanite mirni in zbrano odgovarjajte na operaterjeva vprašanja. Kratki in jedrnati podatki lahko pripomorejo k čimprejšnjemu aktiviranju enot na pravem kraju in v pravem obsegu.

reco brežice
brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja