Skip to main content
V Posavju 5.1° C Četrtek, 25. 2024
16.11.2020
13:59
Valvasorjeva knjižnica Krško
Foto: ePosavje.com
V Valvasorjevi knjižnici Krško med epidemijo niso opazili, da bi branje med uporabniki upadlo. Spremenile pa so se njihove navade, nam je povedala direktorica Urška Lobnikar Paunović.

Knjižnice so se hitro prilagodile razmeram

Valvasorjeva knjižnica Krško v času epidemije COVID-19

KRŠKO Knjižnice so se hitro prilagodile razmeram, organizirale so brezstično izposojo, pa tudi izposojo po pošti, kar ohranjajo tudi v tem času. "Naši uporabniki gradivo predhodno naročijo in ga po dogovoru ali osebno prevzamejo ali jim ga pošljemo po pošti. Naročijo ga lahko po elektronski pošti, prek telefona ali COBISS-a, torej na več različnih načinov, kar je komu bliže," nam je pojasnila Urška Lobnikar Paunović in dodala, da uporabnike v času epidemije privajajo na uporabo elektronskih virov, ki jih knjižnica ponuja.

Prevzem gradiva po predhodnem naročilu

"Poleg brskanja po različnih bazah lahko v elektronski obliki berejo tudi časopise, preko Biblosa berejo knjige, od tega tedna naprej pa lahko tudi poslušajo zvočne knjige. Naša knjižnica je obogatila svpjo ponudbo z izposojo zvočnih knjig preko aplikacije Audibook in upamo, da naši uporabniki vedo, da smo tukaj."

Izposoja je na enaki ravni

Izposoja knjižničnega gradiva je na približno na enaki ravni kot v lanskem letu, edina razlika je, da si sedaj uporabniki izposodijo veliko več gradiva, za dlje časa. "Pridejo manjkrat, ampak ko pridejo, si vzamejo več knjig in jih tudi lahko vračajo, da se jim doma stvari ne nabirajo. Zaenkrat smo z letom, kakršno je, kar zadovoljni."

Uporabniki posegajo po knjigah različnih zvrsti

"Poleti so bili to romani – od malce lažjih do kakovostnih, zdaj, ko študij poteka na daljavo, opažamo, da je porasla izposoja strokovnih knjig. Nekaj domačega branja pa je izposojenega v takšni meri, kot je bilo v preteklih letih, ko je izobraževanje potekalo v šoli. Zdaj npr. vsi berejo Pestrno in v knjižnici nimamo nobenega izvoda te knjige," dodaja sogovornica.

Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško

Kot smo že poročali, v starem mestnem jedru Krškega pospešeno poteka gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško. Samo gradnjo prizidka knjižnice sicer občutijo zaposleni, a ni slabe volje. "Vsi smo na to čakali vrsto let, predvsem pa smo veseli, da bomo lahko v novih prostorih vsi – in zaposleni in uporabniki – imeli več od nove knjižnice, kot imamo zdaj od samostanske," je še povedala direktorica knjižnice. Več o gradnji prizidka knjižnici pa v naslednjih dneh in v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik na ePosavje TV.

(eP)

krško
valvasorjeva knjižnica krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja