Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
12.05.2023
14:06
Lučko, cestninska postaja
Grafika: ePosavje.com
V naslednjih tednih se bodo številni Posavci odpravili na dopust proti jugu. Medtem ko še čakamo na ukinitev cestnin na Bregani, dobra informacija prihaja z naslednje cestinske postaje - z Lučkega.

Pomembna informacija, ki bo vplivala tudi na Posavce

BREŽICE S padcem schengenske meje na meji s Hrvaško so se spremenili prometni tokovi. Če so se pred vsakim večjim navalom turistov kolone avtomobilov začele ustvarjati pred mednarodnim mejnim prehodom Obrežje, se je čakanje v koloni zdaj prestavilo nekaj deset kilometrov nižje, na območje cestninske postaje Lučko. A v družbi Hrvatske autoceste (HAC) obljubljajo, da bo že do prvega poletnega vrhunca turistične sezone drugače.

Kaj bo drugače?

DVA PASOVA PRED LUČKIM Kot so napovedali, so v družbi Hrvatske autoceste pristopili k preureditvi propustnosti vozlišča Lučko v obstoječih infrastrukturnih okvirih. Tako bodo iz smeri Slovenije proti morju kmalu uredili dva prometna pasova proti cestninski postaji Lučko - do sedaj je bil iz smeri počivališča Zagreb (še do nedavno Plitvice) proti cestninski postaji v funkciji zgolj en pas. S spremenjenimi talnimi oznakami in vodenjem prometa bi se prometni tokovi prerazporedili tako, da bodo zmanjšali čakanje v koloni iz smeri Slovenije proti Lučkem. 

ŠTIRJE PASOVI PRED CESTNINSKO POSTAJO A to ne bo edina nova rešitev. Tako načrtujejo, da bi pred samo cestninsko postajo namesto trempristopnim prometnim pasovom dodali še enega. In da bi pohitrili prehod čez cestninsko, bodo uporabniki ENC sistema za cestninjenje zdaj lahko uporabili vse odprte steze za prehod proti morju in ne zgolj tri steze na skrajno desnem delu cestninske postaje. 

Kolone ne bodo povsem izginile

Na HAC-u se sicer zavedajo, da nove rešitve ne bodo povsem izničile dolge kolone vozil pred cestninsko postajo in naprej proti Karlovcu. Računajo pa, da bi z novimi rešitvami zmanjšali količino zaustavljenih vozil na sami zagrebški obvoznici - kar je bil primer na zadnji aprilski petek.

ceste
obvestila

Pridružite se nam

Novice iz Posavja