Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
28.08.2023
12:08
United Group Tawal
Družba United Group BV je zaključila prodajo infrastrukture stolpov za mobilno telefonijo podjetju TAWAL

Družba United Group BV zaključila prodajo infrastrukture stolpov za mobilno telefonijo podjetju TAWAL

Ljubljana, 28. avgust 2023 - United Group BV (United Group ali družba), vodilni telekomunikacijski in medijski operater v jugovzhodni Evropi, z veseljem sporoča, da je po najavi z dne 20. aprila 2023 dne 24. avgusta zaključila prodajo družb za infrastrukturo mobilnih stolpov v Bolgariji, Sloveniji in na Hrvaškem (TowerCo) podjetju TAWAL, hčerinski družbi skupine stc Group in vodilnemu ponudniku integrirane infrastrukture IKT na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Transakcija je bila zaključena v skladu z določili kupoprodajne pogodbe in bila odobrena s strani regulativnih organov.

Vrednost transakcije prodaje družb TowerCo, ki imajo v lasti več kot 4800 stolpov, brez prenosa denarnih sredstev ali dolgov znaša 1.220 milijonov EUR, kar pomeni, da razmerje med vrednostjo celotnega kapitala (EV) in EBITDAal znaša 20,1.

Čisti izkupiček iz transakcije je znašal 1.218 milijonov EUR in bo porabljen za celotno poplačilo nepodrejenih zavarovanih obveznic družbe v višini 525 milijonov EUR za leto 2024 in nepodrejenih zavarovanih obveznic v višini 550 milijonov EUR za leto 2025. Preostali znesek bo usmerjen v nadaljnjo krepitev denarnega in likvidnostnega položaja skupine United Group. Poleg tega se bo likvidnost družbe dodatno okrepila z dodatnimi plačili družb TowerCo v višini 29 milijonov EUR kmalu po zaključku transakcije. Po odplačilu glavnice in natečenih obresti za obveznice za leti 2024 in 2025 bo skupni pozitivni učinek na likvidnost družbe znašal 168 milijonov EUR.

Gre za prvo naložbo družbe TAWAL v evropski panogi telekomunikacij. TAWAL je največji ponudnik integrirane infrastrukture IKT v regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, v lasti pa ima več kot 21.000 stolpov.

Skupina United Group in njene hčerinske družbe bodo na teh območjih ostale osnovni najemniki stolpov, ki so vključeni v transakcijo. Zato je družba sklenila dolgoročno krovno pogodbo o storitvah z dvajsetletnim začetnim obdobjem in samodejnimi osemletnimi podaljšanji. Poleg tega je bila sklenjena pogodba o zagotavljanju kakovosti storitev, ki bo tudi po zaključku transakcije omogočala nadaljnjo nemoteno uporabo infrastrukture telekomunikacijskih stolpov.

Victoriya Boklag, CEO skupine United Group, je dejala:

»Za skupino United Group je to nadvse uspešen posel, saj nam omogoča, da sprostimo kapital iz obstoječih infrastrukturnih sredstev, ki niso ključna za poslovanje, obenem pa lahko izkoristimo ugodna vrednotenja sredstev na področju komunikacijskih stolpov. Ta poteza odraža odprodaje, ki so jih v zadnjih letih izvajali številni operaterji po vsej Evropi. Izkupiček od prodaje bo usmerjen v znatno zmanjšanje zadolženosti in bo sprostil denarni tok za rast v prihodnosti.

Veseli nas, da smo se povezali s podjetjem TAWAL, največjim ponudnikom infrastrukture IKT v regiji Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, pri njihovi prvi naložbi v evropsko telekomunikacijsko panogo in da bomo raziskali dodatne priložnosti za skupno rast in širitev.«

V Sloveniji v okviru United Group poslujejo družba Telemach s storitvami EON, Total TV in mobilnimi paketi družine VEČ, informativni spletni portal N1, televizija Sportklub, medijska hiša Adria Media ter platforma za e-poslovanje Shoppster.

O skupini United Group

Skupina United Group s sedežem na Nizozemskem je vodilni telekomunikacijski in medijski operater v jugovzhodni Evropi. Podjetje s skoraj 15.000 zaposlenimi svoje storitve in izdelke zagotavlja več kot 15,5 milijona uporabnikov v 8 državah. Ustvarja skoraj 2,7 milijarde evrov letnih prihodkov. United Group ima najširšo omrežno pokritost v regiji in uporabnikom nudi najbolj privlačne televizijske vsebine z vsega sveta. Z obsežnimi naložbami v digitalno infrastrukturo, vsebine in tehnologijo zagotavlja odličnost izdelkov in storitev za uporabnike po vsej regiji. Skupina United Group je od marca 2019 v lasti sklada BC Partners, enega največjih naložbenih podjetij na svetu.

Za več informacij obiščite https://united.group.

united group

Pridružite se nam