Skip to main content
Torek, 16. april 2024
30.10.2023
13:40
Foto: RRA Posavje
Regionalna razvojna agencija Posavje je na okrogli mizi na gradu Rajhenburg predstavila projekt digitalizacije posavskih gradov z naslovm e-Gradovi posavja in butično doživetje Sedem veličastnih.

e-Gradovi Posavja: Moderna preobrazba dediščine za novo dobo turizma

Regionalna razvojna agenicja (RRA) Posavje je v okviru projekta "e-Gradovi Posavja" pridobila pomembna sredstva za digitalno inoviranje kulturne dediščine gradov v regiji Posavje. Sofinanciranje za ta izjemni projekt, ki znaša skoraj 258.000 evrov, je bilo zagotovljeno s strani Republike Slovenije, Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in šestih občin regije Posavje.

Projekt je zasnovan tako, da dvigne kakovost turistične ponudbe, razvija nove turistične produkte, krepi kompetence na področju gostinstva in turizma ter motivira obiskovalce za obisk gradov Posavja. S povezano digitalno in fizično rešitvijo projekt interpretira in usmerja obiskovalce k dediščinski turistični ponudbi.

V okviru projekta je RRA Posavje digitaliziralo gradove v regiji in sicer grad Brežice, grad Mokrice, grad Rajhenburg, grad Sevnica, samostan Kostanjevica na Krki ter grajski ruševini Svibno in Kunšperk. Rezultat je nabor impresivnih 3D modelov, 360-stopinjskih posnetkov in videov. Te inovacije so obiskovalcem na ogled v posebni "Digitalni grajski sobani", ki se nahaja v Termah Čatež, opremljeni z najnovejšo tehnologijo, kot so hologrami, VR očala in LCD zasloni. V odpiralnem času digitalne grajske sobane je ogled 3D modelov za vse obiskovalce brezplačen.

Sedem Veličastnih: Vpogled v grajsko doživetje

V Posavju je stisnjenih toliko čudovitih gradov in kulturne dediščine, kot jih verjetno ne boste našli nikjer drugje v državi. Vsak grad, z vsako zgodbo in skrivnostjo, je kot kamenček v mozaiku, ki sestavlja to edinstveno regijo. Ob prihodu v Terme Čatež boste priča čarobnemu trenutku, kjer bodo posavski gradovi oživeli pred vašimi očmi. Ta moderna in inovativna tehnologija vam bo omogočila vpogled v originalno podobo gradov, kar je kot potovanje skozi čas.

Doživetje odstre najbolj vznemirljive grajske zgodbe in legende preteklosti, ki vas ponesejo v čase mogočnih plemiških družin in njihovih usod. Skrbno prepleteno in usklajeno spoznavanje kulturne dediščine in pristnih lokalnih prednosti, obljublja nepozaben dan. Za razvajanje brbončic poskrbi vrhunska, »grajska« kulinarika najodličnejših posavskih chefov, ki prisegajo na ustvarjanje z lokalno, avtentično hrano, ob ponudbi najboljših posavskih vin. Ker trenutki ustvarjajo spomine, spomini pa povezujejo ljudi, s številnimi nepozabnimi vtisi, ki zapolnijo vaš grajski dan, doživite tudi izdelovanje čokolade, pristno kovaško delavnico in številna druga grajska presenečenja.

Kot so generacije grajskih družin prenašale njihove plemiške zgodbe, Posavje danes s svojim butičnim doživetjem, pristno gostoljubnostjo, izjemnimi okusi ter bogato kulturno-zgodovinsko in naravno dediščino, omogoča ravno to – pristno vez med generacijami, ki se v odkrivanje grajskih zgodb in življenja okoli Posavskih gradov vračajo znova in znova.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com)

Sedem veličastnih

Butično doživetje boste začeli ob najživahnejši Termalni rivieri v Sloveniji – v Termah Čatež, kjer bodo v digitalni grajski sobani, pred vašimi očmi oživeli posavski gradovi. Naš prvi grajski čarobni moment. Z najsodobnejšo tehnologijo boste naše gradove namreč spoznali v njihovi originalni podobi. Doživetje nato nadaljujete ob najdaljši slovenski reki, v Radečah, kjer se ustavite na prvem vrhunskem kulinaričnem postanku v Gostilni Jež, pri mladem kuharskem mojstru v gostilni Jež, ki je družinsko tradicijo privzdignil na novo, vrhunsko raven.

Po kratkem sprehodu po čudovitem zelenem nabrežju Save, pa vas ob gosposkem angleškem parku ob gradu Mokrice, čaka že prva grajska uganka, kjer boste prepotovali vse letne čase. Doživetje nato nadaljujete na gradu Brežice, v mogočni renesančni stavbi, kjer boste na zasebnem ogledu spoznali bogato zgodovino tukajšnjih krajev od prazgodovine do današnjih dni ter uživali ob pogledu na razkošno poslikane Viteške dvorane.

Ker je Posavje res pravi kraj za raznolika doživetja nato nadaljujete v Bistrico ob Sotli, kjer si boste za srečo skovali svojo podkev v domači kovačnici. (Kajti sreče ni nikoli preveč…)

Doživetje okusov nato nadaljujete na grad Rajhenburg v restavracijo A3, kjer vas bodo s spoštovanjem do grajske zgodovine in tradicije ribogojstva Pavlič pogostili z odličnimi jedmi. Popoldne bo prineslo najbolj sladko doživetje dneva – dobesedno! Na gradu Rajhenburg na strmem pomolu nad Savo boste ne zgolj spoznali, temveč tudi poustvarjali čokoladno dediščino nekdanjih lastnikov gradu, menihov trapistov. Predzadnja grajska postojanka vas pripelje v očarljivo Kostanjevico na Krki, edino slovensko mesto na otoku. V »dolenjskih Benetkah«, se boste v hramu slovenskega ekspresionizma v nekdanjem cistercijanskem samostanu prelevili v – umetnika! (V vseh nas se skriva, morda le spi…)

Dan boste sklenili, kot se spodobi: grajsko, kakopak! Na obisku pri nikomur drugem kot sami grofici Mathildi, ki si bo vzela čas posebej za vas na slikovitem gradu Sevnica, ko ga bo ovil mrak in ko bodo bržkone oživeli tudi drugi grajski duhovi (samo prijazni, brez skrbi!).

rra posavje
grad rajhenburg
grad sevnica
posavski muzej brežice
posavje

Pridružite se nam