Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
30.03.2023
21:58
Čistilna naprava Brestanica
Grafika: ePosavje.com
Na čistilni napravi v Brestanici, v katero zbirajo odpadne vode s širšega območja Senovega in Brestanice, so pred dnevi gostili mlade brestaniške osnovnošolce na njihovem eko dnevu.

V kanalizaciji vse več odpadkov, ki tja ne sodijo

BRESTANICA Komunalni delavci v zadnjih letih namreč opažajo, da jim vse več težav v kanalizaciji predstavljajo odpadki, ki jih uporabniki preprosto odvržejo v straniščno školjko. To so predvsem vlažilni robčki in vatirane palčke, najdejo pa tudi hlačne nogavice, krpe in ostale predmete, ki močno ovirajo pretok in lahko povzročijo zamašitev črpalk v črpališčih.

Vse večjo težavo predstavljajo odvrženi vlažilni robčki

Med nadzorom kanalizacijskega sistema in ostalimi objekti odvajanja in čiščenja odpadnih voda, v komunalah opažajo, da se v njih pojavlja vedno več odpadkov, ki tja ne sodijo. Vse večjo težavo predstavljajo tudi odvrženi vlažilni robčki, dodaja Nina Lekše iz krškega Kostaka.

V kanalizaciji tudi olja, zdravila, škropiva

"Vse to se lahko ovije okoli črpalk. S tem se povzročajo višji obratovalni stroški čistilne naprave, prav tako morajo potem naši zaposleni ročno odstranjevati vse te odpadke, ki se ovijejo okoli črpalke. Kar je seveda nevarno tudi za njih. Poleg tega ljudje mečejo v kanalizacijo tudi razna olja, razne strupene snovi - zdravila, škropiva. Vse to lahko pripelje do tega, da mikroorganizmi ne opravljajo več svoje funkcije na čistilni napravi in zaradi tega lahko pripelje do zaustavitve samega procesa čiščenja." Kar pomeni, da v okolje odteka neočiščena odpadna voda. Učenci so zato izvedeli več tudi o pitni in odpadni vodi ter ločevanju odpadkov.

Otroci so pokazali veliko zanimanja

"Otroci se zelo zanimajo za te stvari, kar nas veseli. Vemo, da potem še doma poučijo starše, kaj lahko počnejo in česar ne," dodaja sogovornica. Zato pogosto sodelujejo z osnovnimi šolami in vrtci, tako v krški kot kostanjeviški občini.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

ekologija
kostak krško
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja