Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
05.10.2022
21:49
Ekopraznik na sevniški tržnici
Foto: ePosavje.com
Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine je na Kmečki tržnici v Sevnici priredilo 12. Ekopraznik, kjer so se predstavili ponudniki ekoloških pridelkov in izdelkov.

Predstavili so se lokalni ponudniki ekoloških živil

SEVNICA Na stojnicah 12. Ekopraznika so se predstavili lokalni ponudniki ekoloških živil. Na stojnici Ekološke kmetije Čečko iz Šmarčne je prevladovala sezonska zelenjava. Martina Čečko pravi, da ljudje kupujejo vse. "Paradižnik, paprika, por, krompir. Ni nekaj, kar bi izstopalo. Mogoče bolj fižol, ko je bila v letošnjem letu kriza," dodaja.

Veliko je povpraševanja po jedilnih bučah

V tem času je veliko povpraševanja po jedilnih bučah, po solati pa skozi vse leto, še dodaja sogovornica. "Ampak nismo tako veliki pridelovalci. Z možem sva sama in kolikor zmoreva, toliko ljudem odstopiva," še dodaja.

Ekološka pridelava živil

Med

Na sosednji stojnici smo govorili s čebelarjem. Miha Metelko pravi, da meda drugače kot na ekološki način čebele ne morejo pridelati. "Čeprav običajno temu ni res tako, je važno, kar da čebelar v panj. V ekološki pridelavi more biti celoten krogotok ekološki."

Kostanji

In podobno je pri kostanju. "Vsak misli, da nič ne špricaš in ne potrebuješ nobenih fitofarmacevtskih sredstev, pa spet ni tako. Najbolj uporabljeni so ravno herbicidi. Pri ekološkem kmetovanju niso dovoljeni, vso delo je mehansko ali ročno," dodaja sogovornik s Studenca.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Med kupci je vsako leto več mladih

Kot opažajo naši sogovorniki, je kupovanje ekološko pridelane hrane med potrošniki že dobro razširjeno, več je zanimanja in osveščenosti, med kupci pa je vsako leto več mladih. "Ljudje vse bolj vidijo, kako je s hrano, ki je kupljena v trgovini in od kod pride. To je pa le veriga z njive na krožnik," še pove Martina Čečko.

O promociji in napačni poti

Predsednica Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine Marija Marinček izpostavlja, da je osvečanje kupcev zelo pomembno. "Sploh v teh časih, ko ministrstvo propagira košarico eko živil in s tem pozablja na kvaliteto blagovne znamke in vse ostalo. Če bo najcenejša hrana tisto, ki jo ministrstvo najbolj promovira, najbrž nismo na pravi poti pri zavrženi hrani, ki je v Sloveniji na visoki ravni."

Najbolj obiskan prav praznik v Sevnici

Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine letno organizira do osem Ekopraznikov, a je najbolj obiskan ravno ta v Sevnici, poudarja predsednica, tudi po zaslugi članov društva Ajda Posavje, ki so zelo naklonjeni ekološkemu kmetovanju in so na tokratnem Ekoprazniku sodelovali s predstavitvijo biodinamične metode kmetovanja. 

Biodinamična metoda kmetovanja

"Biodinamična metoda je pomembna, ker se pri njej uporabljajo samo rastline iz katerih naredimo kompostne preparate in dva preparata - gnoj iz roga in kremen iz roga. S temi preparati poškropimo našo zemljo, ker mislimo, da je najbolj pomembno narediti zdravo in živo zemljo," je povedala Majda Hriberšek iz Društva Ajda Posavje.

Ekopraznik v Sevnici kmalu dvakrat na leto?

In kako so zadovoljni z obiskom? Predsednica Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine pravi, da vsako leto pridejo v Sevnico. "In če bodo razmere dovoljevale, mogoče celo razmišljamo da bi v Sevnico prišli dvakrat letno."

sevnica
video
posavski tednik
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice