Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
14.09.2023
12:22
Grafika: ePosavje
Mestna občina Krško se tudi letos pridružuje projektu Evropski teden mobilnosti, ki poteka pod geslom Varčne poti. Potekal bo med 16. in 22. septembrom, krška občina pa bo v projektu sodelovala že 15.

Evropski teden mobilnosti v Krškem

Mestna občina Krško se med 16. in 22. septembrom tudi letos pridružuje vseevropskemu projektu Evropski teden mobilnosti (ETM), ki poteka pod geslom Varčne poti. Mestna občina Krško že 15. leto zapovrstjo sodeluje v vseevropskem projektu Evropski teden mobilnosti. Kot je v četrtek, 14. septembra, na novinarski konferenci poudaril župan Janez Kerin, je "cilj Mestne občine Krško v skladu s Celostno prometno strategijo spodbuditi različne oblike aktivne mobilnosti, kot sta hoja ali kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa ter sopotništvo in souporabo avtomobila, ki ne pomenijo zgolj nižjih stroškov, temveč povzročajo manj okolijske škode".

Spodbuja se predvsem hoja in kolesarjenje

Po besedah koordinatorke ETM na Mestni občini Krško Alenke Laznik gre za "način ozaveščanja in spodbujanja občank in občanov, da za pot v službo ali po opravkih izberejo trajnostne načine mobilnosti, kot sta denimo hoja ali kolesarjenje, čemur tudi letos dajemo največjo težo". Letošnji Evropski teden mobilnosti bo spodbujal predvsem k zmanjševanju rabe energije v prometu, v središče pozornosti na nacionalni ravni pa bo postavil tudi odstranjevanje ovir na površinah za pešce in kolesarje.

Evropski teden mobilnosti v povezavi z Evropskim tednom športa

Kot vsako leto v Krškem Evropski teden mobilnosti povežejo z Evropskim tednom športa, ki se je 13. septembra končal s Športofešto na OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki jo je organizirala Športna zveza Krško. Otvoritev Evropskega tedna mobilnosti v Krškem pripravljajo v petek, 15. septembra, kar je sicer dan pred uradnim začetkom, v Mestnem parku Krško. V soboto, 16. septembra, je organizirano tradicionalno kolesarsko popotovanje ob Savi od Radeč do Brežic, za otroke in tiste, ki so mladi po duši pa Zavod Škrateljc organizira voden pohod Krškočara. Pohod na Dunaj je načrtovan v četrtek, 21. septembra, Kolesarsko društvo Krško pa v soboto, 23. septembra, organizira družinsko kolesarjenje od Krškega do Kostanjevice na Krki po novo zgrajeni kolesarski povezavi.

Delavnice Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Krško

Za preizkus fizične kondicije tudi letos Zdravstveni dom Krško omogoča izvedbo testa hoje. Pod okriljem Zdravstvenega doma Krško pa v petek, 15. septembra, svoja vrata odpira tudi Center za krepitev zdravja, ki se pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti z izvedbo delavnic, tako gibalnih kot prehranske. Kot je izpostavila vodja centra Helena Žulič, pripravljajo delavnice na temo aktivnega odmora, hitre priprave zdravega obroka ter predstavitev vaj za krepitev medeničnega dna.

Dvodnevno srečanje Evropopotnikov

Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS), v sodelovanju s turističnimi, planinskimi, gozdarskimi in drugimi organizacijami v okviru Posavskega festivala pohodništva, Dneva športa, Evropskega tedna mobilnosti, Evropskega dneva hoje, Evropskega tedna športa ter približujočega Svetovnega dneva turizma pripravlja tradicionalno srečanje Evropopotnikov 2023, ki bo 22. in 23. septembra 2023. Predsednik komisije Jože Prah je podrobneje predstavil dvodnevni pohod, ki bo prvi dan potekal iz Šentjerneja do Kostanjevice na Krki, drugi dan pa naprej po Evropski pešpoti E7, skozi Krakovski gozd do Krškega in nato do Zdol, kjer bo zaključno srečanje.

Gibajmo skupaj za zdravo prihodnost ter poiščimo varčne poti za naša vsakodnevna potovanja.

Vir: Mestna občina Krško

krško
mestna občina Krško

Pridružite se nam