Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
21.02.2023
09:20
Februarski pogovor Iz oči v oči
Foto: Anja Zevnik
Tudi sredi februarja je bil v avli Osnovne šole Velika Dolina dolinski pogovor z Natašo Jenuš Iz oči v oči.

Od gledališča do sesalca 

Gostji tokratnega pogovora sta bili Anja Krušnik Cirnski, vodja KUD Mokriške vrane in dramaturginja, ter Edita Krošl, režiserka pri dolinski ljubiteljski gledališki skupini Špil teater in profesorica razrednega pouka. Iztočnica pogovora je bila bližajoča se premiera odrske uprizoritve Brat od svoje sestre, ki jo bodo člani Špil teatra v kratkem postavili na oder.

"Najpomembneje se mi zdi, da se med ustvarjalnim procesom, ko pripravljamo uprizoritev gledališke predstave, zabavamo," je med drugim izpostavila Edita Krošl, leta 2020 dobitnica srebrnega odličja Zveze kulturnih društev Brežice. Dodala je, da se dolinski ljubiteljski gledališčniki, ko se družijo, veliko smejijo, k čemur nedvomno prispevajo tudi nenavadne dogodivščine, ki se jim pripetijo in postanejo anekdotične. "Sicer pa smo pri nastajanju predstav vsi zelo prisotni, tako igralci kot ostali sodelujoči; nobeden ni glavni, ki bi rekel, da je nekaj tako, kot je, ampak je med nami zelo veliko timskega dela."

Anja Krušnik Cirnski je poudarila, da imajo ljudje, ki se z gledališčem ukvarjajo profesionalno, za slednje bistveno več časa kakor ljubiteljski gledališčniki: "Pri Špil teatru se prilagajamo zelo raznovrstnim urnikom, kar je izrednega pomena. Posledično se dobivamo popoldne, dopoldne, ob sobotah ... In tako se obrne teden, mesec, tudi leto. Je pa pri našem delovanju opazna neka drugačna vrsta sproščenosti in mogoče tudi bolj izrazita in drugačna ljubezen, saj sodelujoči resnično žrtvujejo svoj prosti čas za gledališko ustvarjanje, ker si resnično želijo biti del tega."

"Najpomembneje se mi zdi, da se med ustvarjalnim procesom, ko pripravljamo uprizoritev gledališke predstave, zabavamo." Edita Krošl.

Gostji sta Nataši Jenuš in publiki zaupali tudi, kaj ju je privedlo do tega, da se ukvarjata z gledališčem, in kdo je pomembno vplival nanju, ko sta se odločali za poklicno usmeritev. Trenutno tesneje sodelujeta tudi izven strogo gledališkega področja, saj Edita Krošl z učenci snema filmčke o legendah lokalnega okolja ‒ v KUD Mokriške vrane dajejo velik pomen tudi kulturni dediščini, za kar so pred kratkim dobili priznanje KS Jesenice na Dolenjskem.

"Ta potrditev s strani lokalne skupnosti nam veliko pomeni, saj če ne delamo za krajane, potem ne vem, za koga delamo," je dejala Anja Krušnik Cirnski in poudarila, da jim projektov v okviru Mokriških vran ne manjka. Pred nekaj dnevi so izšle letošnje Pustne novice, "začeli smo sodelovati s Turističnim društvom Dobova in se bomo udeležili fašjenka, potem imamo Lov na vrane, že tretji orientacijski pohod, povezan s kulturno dediščino. Nato pridejo spet na vrsto Mokriške novice in še veliko vsega. Idej nam ne manjka, primanjkuje nam samo čas."

Ob koncu pogovora, v katerega se je tudi tokrat aktivno vključevala publika, sta gostji predstavili svoje predmete, ki sta jih izbrali in prinesli s seboj, ker jima veliko pomenijo ‒ prisotni so tako tudi o knjigi o Harryju Potterju, športnih copatih, sesalcu in še čem slišali veliko zanimivega in zabavnega.

Marčevski dolinski pogovor Nataše Jenuš Iz oči v oči bo posvečen zborovski dejavnosti na Veliki Dolini, saj letos KUD Slavček obeležuje 70 let delovanja.

Anja Zevnik

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja