Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
29.08.2023
07:12
Foto: ePosavje.com
Na grajskem dvorišču gradu Brežice je v nedeljo, 27. avgusta, potekal finalni večer Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice. Nastopilo je 55 mladih pevcev, starih od 5 do vključno 17 let.

Letošnji Mednarodni otroški pevski festival je bil že sedmi

BREŽICE Na grajskem dvorišču brežiškega gradu je v nedeljo, 27. avgusta 2023, potekal finalni večer Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice. Nastopilo je 55 mladih pevcev, starih od 5 do vključno 17 let. Tekmovalci so bili razdeljeni v tri starostne kategorije, vsako izmed njih pa je ponazarjala svoja barva. Otroci stari med 6 in 9 let so bili tako v rumeni skupini, tisti med 10. in 13. letom starosti so pripadli zeleni skupini, najstarejši udeleženci stari med 14 in 17 let pa so bili v modri skupini. Vsi so nastopili v živo s predvajanimi glasbenimi spremljavami.

Finaliste izbrali v dveh polfinalnih večerih

Prvih 27 polfinalistov se je v dvorani Mladinskega centra Brežice predstavilo v petek, 25. avgusta 2023, ob 17. uri, drugi polfinalni večer je sledil v soboto, 26. avgusta, prav tako ob 17. uri v dvorani MC Brežice. V dveh polfinalnih večerih so se v Brežicah predstavili pevci in pevke iz sedmih držav - Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Malte, Slovaške in Moldavije, skupno 53 talentov. Med 136 prijavljenimi je v polfinale napredovalo 55 tekmovalcev, v finalu pa se je predstavilo 26 najboljših, izbranih s strani strokovne žirije in občinstva.

Žirijo sestavljali tudi člani Svetovne organizacije umetnostnega nastopanja

Sedmo leto uspešnega delovanja Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice skrbno spremlja tudi Svetovna organizacija umetnostnega nastopanja (WAPA – World Association of Performing Arts), ki je letošno prireditev počastila s svojim obiskom. Tako sta v strokovni mednarodni žiriji finalnega večera kot častna člana sodelovala predsednik WAPA Armando Gukasyan in Evelina Batey, predsednica WAPA Europe. Strokovno žirijo so sestavljali še profesorica klarineta Jožica Zupančič, glasbeni producent s Hrvaške Alen Jelušić ter glasbenik in komponist Janez Repnik.

O zmagovalcu je glasovalo tudi občinstvo

Glasovanje za zmagovalca je potekalo dvostopenjsko. Strokovna žirija je izbirala zmagovalce v vsaki kategoriji posebej, medtem ko je občinstvo s pomočjo glasovalnih kuponov izbralo svojega favorita v vsaki kategoriji. Zmagovalka Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice 2023 v celoti je Eva Julija Borovšak, 15-letna pevka iz Župelevca, ki se je občinstvu predstavila s pesmijo “I belong to me” pevke Sissi.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Zmagovalci po odločitvi strokovne žirije:

Starostna skupina od 6 do 9 let

1. mesto: Ilona Mercieca, Malta
2. mesto: Tia Kališnik Klemenc, Slovenija
3. mesto: Luana Špelić, Hrvaška

Starostna skupina od 10 do 13 let

1. mesto: Chriztel Renae Aceveda, Hrvaška
2. mesto: Kayleen Mercieca, Malta
3. mesto: Eva Brumen Košar, Slovenija

Starostna skupina od 14 do 17 let

1. mesto: Eva Julija Borovšak, Slovenija
2. mesto: Natalija Jovanović, Srbija
3. mesto: Brianna-Selina Jäger, Slovenija

Zmagovalci po mnenju publike

1. mesto: Tisa Gal (in 2. b), Slovenija
2. mesto: Ilona Mercieca, Malta
3. mesto: Eva Julija Borovšak, Slovenija

Častno nagrado in povabilo na Festival Malta, ki jo je podelila Evelina Batey, pa so prejeli Tia Kališnik Klemenc, Viktor Kolmar, Brianna-Selina Jäger, Natalija Jovanović, Chriztel Renae Aceveda in Eva Julija Borovšak.

brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja