Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
16.08.2023
22:16
Krški gasilci na pomoči v Braslovčah
Grafika: ePosavje.com
Gasilci iz društev Gasilske zveze Krško so v minulih dneh pomagali pri odstranjevanju posledic poplav na območju Braslovč in Polzele. Govorili smo s predsednikom Gasilske zveze Krško.

Doma "manjše in standardne intervencije," na Celjskem pa ...

Pri poplavah v Krškem so imeli gasilci iz društev Gasilske zveze Krško predvsem nekaj manjših in standardnih intervencij, ki so jih vajeni - prečrpavanje vode in podobno. "Potem, ko pa so prišli prvi klici na pomoč še za ostale regije po Sloveniji, tam pa je bilo delo zelo različno," pravi predsednik Gasilske zveze Krško Sandi Lekše.

Pomoč na Polzeli

"Na Polzelo se je v prvem konvoju odpravilo 22 gasilcev iz Gasilske zveze Krško s sedmimi vozili. Potrebe po pomoči so bile predvsem z gasilskimi cisternami, kjer smo izpirali blato v Poslovni coni Polzela iz industrijskih objektov, čistili smo parkirišča, cestišča v celi industrijski coni, ki jo je zalilo praktično od 2,5 pa tudi do preko treh metrov. Dejansko grozljivo je to videti na samem na samem prizorišču. Sam sem s fanti šel na teren, tako da sem tudi na lastni koži doživel to. Marsikdo tam, s katerim sem imel priložnost govoriti, je dejansko svojo kožo reševal s plavanjem do prvega drevesa, do prvega žleba, kandelabra, ki se ga je lahko oprijel ali pa brežine. Ker dejansko jih je voda tako zelo hitro zalila, da jih je ujelo popolnoma nepripravljene. In so imeli še željo po tem, da kakšno stvar rešijo. V vmesnem času se je zgodilo pa to, da je dejansko nivo vode tako zelo hitro narasel, da so ostali ujeti in so jih potem kasneje reševali, oziroma so se hvala bogu brez žrtev tudi sam je rešili," pravi Lekše.

Pomoč v Braslovčah

V drugem konvoju so gasilci posredovali v Braslovčah, imeli so območje 236 stanovanjskih objektov hiš v naselju Male Braslovče. Tam je posredovalo 77 gasilcev s 17 vozili iz Gasilske zveze Krško. "Tukaj gre za povsem drugo zgodbo. To so domače hiše in ljudje z zelo osebnimi zgodbami, predvsem žalostnimi zgodbami. Ljudje so bili ravno tako poplavljeni od nekje pol metra pa tudi vse do drugega nadstropja. Ljudje so se pred vodo zatekli na podstrešja. Kot gasilec vidiš veliko žalostnih zgodb. Na drugi strani pa ravno zaradi tega, ker smo prihajali na ta območja gasilci iz cele Slovenije in ker so ljudje vseeno videli, da v tej nesreči niso sami, je ves čas bil prisoten ta duh solidarnosti, pomoči. Nekako tudi pozitivne in dobre volje da pa se bodo stvari vseeno rešile. Čeprav gasilci, ko bomo te intervencije zaključili, bomo pospravili in šli domov, ljudje pa v svoje domove, se marsikdo še kar nekaj časa ne bo mogel vrniti, ker so domovi ali povsem uničeni, ker jih je uničila voda - nekatere objekte celo porušila, ali pa se bodo še mesece in mesece soočali z zelo visoko vlago v hišah," dodaja.

"Ampak to, kar so fantje izkusili na lastni koži, je nepredstavljivo."
Sandi Lekše, predsednik Gasilske zveze Krško

Pomoč v Nazarje

V tretjem konvoju pa se je na teren odpravilo 105 gasilcev s 24 vozili iz Gasilske zveze Krško. V Nazarje so na pomoč odšli tudi gasilci iz Gasilske zveze Sevnica in iz Gasilske zveze Brežice. Lekše dodaja, da so gasilci posredovali v poslovni coni. "Povsod smo čistili blato. Komentar marsikaterega gasilca je bil, da še v življenju ni videl toliko blata na kupu. To je res nepredstavljivo za nekoga, ki to vidi. Ali preko malih ekranov ali na telefonu in na internetu, kjerkoli po slikah - slika veliko pove. Ampak to, kar so fantje izkusili na lastni koži, je nepredstavljivo," dodaja.

Fotogalerija (Foto: Gasilska zveza Krško):

krško
gasilci
poplave

Pridružite se nam

Novice iz Posavja