Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
10.02.2023
12:11
Vaja Brežice 2023
Grafika: ePosavje.com
V načrtu vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2023 je zapisana tudi vaja na območju občine Brežice, vaja gašenja požara v naravnem okolju.

Vaja Brežice 2023

BREŽICE Po lanskem uničujočem požaru na Krasu in nehvaležnih napovedih o ponovitvah takšnih požarov v naslednjih letih smo v Sloveniji začeli z izgradnjo zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka. Konec januarja je vlada v veljavni Načrt razvojnih programov 2023-2026 uvrstila projekt z naslovom Izgradnja zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka, po katerem bi Slovenija sprva dobila dve letali za gašenje požarov, čez dve leti pa tudi že posebno enoto s štirimi ali celo šestimi letali ter do pet redno zaposlenih pilotov. 

"Trenutne zmogljivosti ne pokrivajo potreb po namenski dejavnosti boja proti požarom iz zraka"

Nedavno so zapisali, da "trenutne zmogljivosti v obliki helikopterjev Bell 412, AS532AL cougar in AW169, s katerimi razpolaga Republika Slovenija, ne pokrivajo potreb po namenski dejavnosti boja proti požarom iz zraka, saj so primarno namenjene za izvajanje nalog Policije in Slovenske vojske ter že dodatno obremenjene z drugimi civilnimi nalogami (reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč)."

Tudi Spartan bo lahko gasil iz zraka

Slovenska vojska bo do konca leta v uporabo prevzela novo transportno letalo C-27J Spartan, letalo z imenom Martin Krpan bo parkirano na letališču v Cerkljah ob Krki - a z modulom za gašenje iz zraka MAFFS II ne bo na razpolago pred letom 2025, pravijo na vladi.

Akumulacijsko jezero HE Brežice

Vaja na pretočni akumulaciji HE Brežice

Med vajami v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2023 najdemo tudi vajo Brežice 2023. Kakor so zapisali v načrtu, bo v maju ali juniju 2023 na območju Brežic potekala gasilska vaja gašenja požara v naravnem okolju s plovili. Organizatorji vaje so Gasilska zveza Slovenije, Poveljstvo regije Posavje ter tri posavske gasilske zveze - Gasilska zveza Brežice, Gasilska zveza Krško in Gasilska zveza Sevnica.

150 udeležencev - slovenski helikopterji in hrvaška letala

Iz gradiva lahko tako razberemo, da na vaji pričakujejo okoli 150 udeležencev iz brežiške, krške in sevniške gasilske zveze. Na vaji bodo sodelovali tudi gasilci Poklicne gasilske enote Krško, pripadniki Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Izpostave Brežice, družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi ter policisti. Slovenska vojska bo pri gašenju sodelovala s helikopterjem, Hrvatje pa naj bi v naše kraje pripeljali letali za gašenje iz zraka.

Canadair in Air tractor na brežiškem jezeru

Po zapisanem boste lahko na območju pretočne akumulacije hidroelektrarne Brežice pri zajemanju vode ulvoili letalo Canadair CL-415 in manjše letalo Air tractor AT-802. Prav takšnega, ki jih v Sloveniji kupujemo v sklopu izgradnje zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka.

brežice
krško
gasilci
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja