Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
15.04.2023
12:12
Pogovor s predsednikom Gasilske zveze Krško
Graifka: ePosavje.com
Gasilska zveza Krško ima novega predsednika, Ano Nušo Somrak je na tem mestu nasledil Sandi Lekše. Kakšne načrte ima novo vodstvo Gasilske zveze Krško v novem mandatu?

Gasilska zveza Krško ima novega predsednika

KRŠKO Sandi Lekše je na funkcijo predsednika Gasilske zveze Krško prevzel kot aktivni član Prostovoljnega gasilskega društva Veliki Kamen. O novi funkciji pravi, da je kar precejšna odgovornost. Gasilska zveza Krško namreč združuje 3601 člana. "Kar je, kar če povežemo, potem še z družinami, seštevek vseh članov, ljudi, ki se na tak ali drugačen način združujejo znotraj gasilskih društev znotraj gasilske zveze, to kar velika stvar," dodaja.

"Dela je veliko, društva imajo precejšnje potrebe"

"Glede na to, da smo eden izmed členov zaščite in reševanja, so potem tudi naše naloge temu primerne. Tukaj je 23 gasilskih društev iz Mestne občine Krško, dve prostovoljni industrijski gasilski društvi in dve prostovoljni gasilski društvi iz občine Kostanjevica na Krki. Dela je veliko. Društva imajo precejšnje potrebe," pravi Lekše.

O opremljenosti z gasilsko tehniko

In zakaj se je odločil za kandidaturo? Sogovornik odgovarja, ker si že nekaj časa aktivno prizadeva, da bi gasilska zveza naredila večji korak v smeri napredka, kar se tiče opremljenosti gasilskih vozil in gasilske tehnike. "Tukaj smo v naši zvezi kar precej v zaostanku, če primerjamo ostale regije po državi. In ta zaostanek bi si definitivno želel ne samo zmanjšati. Želel bi dohiteti najrazvitejše. Zaradi tega, ker smo navsezadnje edina gasilska zveza, ki ima v svoji sredini jedrski objekt."

Prva seja upravnega odbora

"Primopredaja poslov poteka, je precej obsežna. Mislim, da bo še trajala kakšen teden, da vse stvari uredimo in da se tudi seznanim s celotnim stanjem, kaj vse me še čaka. Nekje predvidoma 17. aprila že prvič zaseda upravni odbor, kjer si bomo zadali že prve naloge, ki bodo skladne z vizijo, ki sem jo nekako tudi pripravil v smislu vizije razvoja Gasilske zveze," pravi Lekše.

Selitev v nove prostore

Vizija razvoja bo v prvi fazi šla v smeri razvoja operativnih področij. "Po vsej verjetnosti nas letos čaka selitev iz trenutne lokacije, kjer bo zveza pisarne, v nove prostore gasilske zveze, ki so na Tovarniški 19, kjer je danes tudi poklicna gasilska enota. Potem pa naprej iščemo možnosti za sodelovanje s partnerji znotraj zaščite in reševanja, iščemo tudi partnerje in možnosti za sodelovanje v gospodarstvu."

O sodelovanju z gospodarstvom in prijavah na javne razpise

"Ena izmed takih je zagotovo Nuklearna elektrarna Krško. Navsezadnje, namestnik predsednika je na skupščini postal Stanko Kostrevc, ki je trenutno predsednik Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Nuklearna elektrarna Krško. Želimo si prijav na evropske razpise. Iščemo možnosti, da bi lahko z opremo in potem še določili določene specifične cilje, ki jih želimo doseči, lahko črpali sredstva kohezije, ki jih je v novem obdobju z letošnjim letom, bistveno več, kot jih je bilo v preteklosti. Računamo, da bomo tukaj uspešni v prihodnjih letih."

"Na mladini svet stoji"

Lekše napoveduje tudi, da si bodo prizadevali v gasilske vrste pridobiti več mladih. "Tukaj so izobraževanja, da jih bomo lahko kvalitetno usposobili kasneje za operativne naloge in pa sam si nekako želim, da bi mogoče v mandatu ali dveh lahko Gasilsko zvezo Krško pripeljal do zavidljivega stanja opremljenosti, delovanja društev in same zveze. In da bi potem lahko rekel - Fantje, nekaj smo naredil, zdaj pa dajmo še nekoga mlajšega od mene, ki bo gasilsko zvezo peljal naprej," zaključuje predsednik Gasilske zveze Krško.

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja