Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
18.10.2023
13:44
Foto: ePosavje.com
Na letališču v Cerkljah ob Krki je v sredo, 18. oktobra 2023, potekal prikazni del petdnevne gasilsko-reševalne vaje Letalo 2023.

Gasilsko-reševalna vaja Letalo 2023

Na letališču v Cerkljah ob Krki je v sredo, 18. oktobra 2023, potekal prikazni del petdnevne gasilsko-reševalne vaje Letalo 2023, na kateri so se posavske gasilske in medicinske ekipe urile v postopkih reševanja v primeru letalske in prometne nesreče.

Scenarij vaje je predvideval zasilen pristanek vojaškega transportnega letala zaradi nedelovanja krmilnega sistema in težav pri spuščanju koles. Posadka je med pristajanjem ugotovila, da ima letalo poškodovano pristajalno podvozje, zaradi česar je zdrsnilo s pristajalne steze, udarilo z levim krilom ob tla in zagorelo. Začela se je reševalna akcija 20 potnikov in petih članov posadke. Načrt vaje je predvideval tudi prometno nesrečo osebnega in intervencijskega vozila na letališču.

Urjenje reševalnih enot

V vaji so bili prikazani postopki gašenja in reševanja ter triažo, oskrbo in evakuacijo ponesrečencev v nadaljnjo zdravstveno oskrbo z reševalnimi vozili in helikopterjem, opremljenim z medicinskim modulom. Na vaji, ki jo je organiziral 15. polk vojaškega letalstva v sodelovanju z Zdravstvenim domom Brežice, so sodelovale letališke službe letališča Cerklje ob Krki, Vojaška zdravstvena enota, Vojaška policija, Regijski center za obveščanje Brežice, Rdeči križ Brežice, poklicna gasilska enota Krško, prostovoljna gasilska društva Cerklje ob Krki, Krška vas, Pirošica in Skopice, strokovno izobraževalni center Brežice (dijaki zdravstvene nege) ter službe nujne medicinske pomoči iz Brežič, Krškega in Sevnice.

Sodelovali številni oddelki

Vodja vaje, poveljnik 107. letalske baze je povedal, da se letos na vaji, poleg vključenih vseh letaliških služb in ostalih elementov poveljevanja in kontrole, skupaj uri okoli 315 gasilcev in reševalcev, od tega 190 iz civilnega okolja in da je namen vaje vzdrževanje ravni usposobljenosti, preverjanje in poenotenje postopkov gašenja in reševanja gasilskih in medicinskih ekip v domicilnem območju letališča v Cerkljah ob Krki.

Uporabili nova vozila

Tokrat so prvič sodelovala in bila predstavljena tudi nova letališka vozila, gasilsko poveljniško vozilo VW Transporter, glavno gasilsko reševalno vozilo 6x6 Rosenbauer Panther in gasilsko vozilo cisterna Rosenbauer Buffalo, ki jih je letališče Cerklje ob Krki pridobilo v zadnjem letu.

letališče cerklje ob krki
gasilci
nesreča

Pridružite se nam

Novice iz Posavja