Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
11.11.2019
08:40
Gasilsko reševalna vaja v Koprivnici
Foto: PGD Veliki Kamen
V soboto so v Koprivnici pripravili gasilsko-reševalno vajo, ki so jo poimenovali Goreče ljubosumje. Večje število gasilskih vozil in ekip, dve ekipi reševalcev in policisti ter vojaški helikopter.

Gasilsko reševalna vaja v Koprivnici

KOPRIVNICA Po scenariju vaje so se reševalne ekipe soočile s podtaknjenim požarom na Osnovni šoli v Koprivnici ter strelski situaciji na šoli, po kateri so morali posredovati pripadniki posebne policijske enote na Policijski upravi Novo mesto. Na vaji je sicer sodelovalo pet prostovoljnih gasilskih društev, poklicna gasilska enota, službe nujne medicinske pomoči, Slovenska vojska s helikopterjem in policija.

Po scenariju ...

Ljubosumen mož je v Osnovni šoli Koprivnica podtaknil požar, ustrelil učitelja in ugrabil učiteljico, svojo izven zakonsko partnerico ter ji grozil s pištolo. V požaru je zaradi zadušitve z dimnimi plini umrla ena oseba, ena učenka pa je bila zaradi hudih opeklin s helikopterjem prepeljana v ljubljanski Univerzitetni klinični cente. Policisti so v bliskoviti akciji storilca na aktivnem strelskem pohodu v odprtem spopadu nevtralizirali. V dogodku je bila lažje poškodovana še ena odrasla oseba in dva otroka. Na intervenciji je posredovalo 41 prostovoljnih in poklicnih gasilcev, ki požar pogasili, rešili 16 učencev, ki so ob požaru ostali ujeti v učilnicah, vse ponesrečence pa uspešno spravili na varno, kjer so jih v oskrbo prevzeli reševalci in prvi posredovalci. Vodja intervencije, poveljnik PGD Veliki Kamen Silvo Klavžar je po intervenciji povedal: »Najtežjo odločitev v taki situaciji je potrebno sprejeti v trenutku, ko iz okna v drugem nadstropju, zaradi požara, na pomoč kričijo nemočni otroci. Na drugi strani pa je na pohodu aktivni strelec, zaradi katerega sem kot vodja dolžan intervencijo prekinit in odpoklicat vse gasilce in reševalce v zaklon, da ne bi ogrožal njihovih življenj. Morali smo počakati policijo, ki pa je na srečo hitro obvladala situacijo, da smo lahko tudi mi kmalu rešili vse otroke na varno." Kot da to ne bi bilo dovolj, so delo reševalnih služb ovirali še panični starši, pri čemer je policija enemu od njih, zaradi oviranja dela reševalcev in ogrožanja varnosti odvzela prostost. Vse to se bere kot napeta kriminalna drama.

Reševalna vaja v Koprivnici

Na srečo pa je pri vsem skupaj šlo zgolj za veliko gasilsko-reševalno vajo s pomenljivim naslovom »Goreče ljubosumje,« ki je potekala, v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Veliki Kamen, v soboto, 9. novembra 2019 ob 10. uri v Koprivnici. Na vaji je sodelovalo 41 gasilcev iz Poklicne gasilske enote Krško, PGD Veliki Kamen, PGD Mali Kamen, PGD Senovo, in gostujočih PGD Brezje iz Maribora ter PGD Podsreda. Poleg njih so sodelovale še tri patrulje policistov Policijske postaje Krško in policisti iz Policijske uprave Novo mesto, dve enoti nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Krško z ekipo prvih posredovalcev PGD Veliki Kamen, helikopter Slovenske vojske in Regijski center za obveščanje Brežice.

Pri organizaciji in izvedbi scenarija vaje so sodelovali trije načrtovalci vaje, maskerka, 16 učencev OŠ Koprivnica in 9 ponesrečencev - statistov. Vajo si je ogledalo okoli 200 gledalcev in opazovalci različnih interventnih služb v sistemu zaščite in reševanja.

Fotogalerija (Foto: PGD Veliki Kamen):

(bš)

gasilci
krško
fotogalerija

Pridružite se nam