Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
05.05.2023
08:31
Foto: ePosavje.com
Goran Rovan je že zelo zgodaj vedel, da bo novinar. Želel je pisati za časopis, a je, čeprav si tega ni želel, pristal na televiziji, kjer je ostal 38 let in bil zraven, ko se je pisala zgodovina.

Pogovor z Goranom Rovanom

Za Krčanom Goranom Rovanom je bogata dopisniška kariera na Televiziji Slovenija, čeprav je v svojem spletnem življenjepisu zapisal, da si pravzaprav nikoli ni želel delati kot televizijski novinar. Kljub temu je pristal na televiziji in tam ostal 38 let. Z začetkom letošnjega leta se je upokojil, v aprilu pa je v Krškem odprl kar tri fotografske razstave.

Povabili smo ga k pogovoru, v katerem smo se najprej dotaknili njegove najnovejše vloge. Uradno ima status upokojenca od začetka leta, čeprav je z delom prenehal že novembra. "Takoj sem se navadil. Od 11. novembra, ko sem oddal svoj zadnji prispevek, sem odšel na dopust, ki sem ga moral izkoristiti. Zdaj pa sploh ne pogrešam službe, niti televizije ne gledam več, no, jo gledam občasno, ampak ne tako pogosto kot prej, ko sem na nek način moral spremljati dogodke, ne le v svojem okolju, ampak širše. Ni hudo. Je pa res, da so mi vsi prej govorili, da ko si v 'penziji', nimaš časa. Opažam, da se to tudi meni zadnje čase dogaja."

V zadnjem mesecu odprl tri fotografske razstave

V zadnjem času je bil zaseden s pripravo treh razstav, ki jih je postavil na ogled v aprilu. Najprej je iz svojega bogatega fotografskega arhiva 60., 70. in 80. let prejšnjega stoletja odprl razstavo z naslovom Krško pred desetletji, ki je bila na ogled v Galeriji Krško, sledilo je odprtje razstave Razgledi po krški občini v avli Kulturnega doma Krško, od 20. aprila pa je v Dvorani v parku na ogled razstava črno-belih fotografij z naslovom Na krškem bazenu. Da so vse tri razstave luč sveta ugledale aprila, je bilo zgolj naključje, dodaja Goran Rovan. Obveznosti ima tudi kot predsednik Caravaning cluba Slovenija, saj se je že začela sezona potovanj z avtodomi. Za omenjeno društvo tako tudi ureja Facebook stran, na tem družbenem omrežju pa je v zadnjih mesecih precej aktiven tudi zasebno, kjer objavlja fotografije iz svojega bogatega opusa. V svojem arhivu ima namreč več kot 600 črno-belih filmov ter 400 dia in barvnih filmov, pripoveduje. A to velja le za obdobje do leta 2004, preden se je začel ukvarjati z digitalno fotografijo. "Tam jih je nastalo milijon dvesto tisoč, veliko sem jih tudi izbrisal, ker niso bile take, kot sem hotel."

"Z razvojem tehnologije se je spremenilo tudi novinarsko delo"

Dobršen del pogovora pa smo namenili njegovemu dolgemu stažu televizijskega novinarja. Na vprašanje, kakšni so bili pogoji ob začetku njegove poklicne poti in kakšni leta 2022, ko je pripravil svoj zadnji prispevek, je odgovoril, da je za njim kar nekaj tehničnih revolucij. "Začeli smo na filmu, Franci Pavkovič je imel še kamero, ki jo je moral navijati na 'feder'. Notri ni bilo niti elektronike niti baterij. Potem je prišel U-matic – bilo je bolje, vendar so bile to velike škatle in je moral biti še nekdo zraven, ki jih je pomagal nositi, da smo lahko bili bolj mobilni. Nato so prišle 'bete', to so tudi večje kamere in tudi večje kasete, danes pa lahko že skoraj vse narediš s telefonom. Takrat se je od televizije zahteval višji standard. Oprema je bila vredna okoli sto tisoč mark in si je ni mogel vsak privoščiti." Pošiljanje materiala v Ljubljano je bil tudi svojevrsten podvig, nam je še zaupal sogovornik – prispevki so do sedeža televizije potovali z vlakom in avtobusom. "Vlak je imel zamudo ali pa je v Zidanem Mostu pot nadaljeval proti Mariboru in ne Ljubljani, zgodilo pa se je tudi, da ni bilo kurirja, ki bi s televizije moral priti po material, ki sem ga oddal na vlak ali avtobus." Razvoj tehnologije je vplival tudi na samo novinarsko delo, je še dodal.

V svojem dolgem stažu je pokrival kar nekaj zgodovinskih dogodkov oz. tem. Poročal je s terena v času 10-dnevne vojne. V pogovoru nam je zaupal, kako se spominja tistega časa, pa tudi napada na Kališovcu ter zadnjega spusta na Savi, katerega udeleženec je bil. Več v pogovoru v zgornjem posnetku.

posavski tednik
goran rovan

Pridružite se nam

Novice iz Posavja