Skip to main content
Četrtek, 21. september 2023
20.08.2019
11:24
Foto: Sonja Levičar
V torek, 13. avgusta so člani KD Leskovec v našem domačem kraju sprejeli skupino gostov iz Avstrije, ki so v Posavju preživeli teden dni na tečaju slovenskega jezik.

Gostje iz Avstrije na obisku v Leskovcu

LESKOVEC PRI KRŠKEM Goste smo sprejeli pred Mavzolejem Anastazija Grüna, kjer sta jih najprej pozdravila predsednik KD Leskovec Janez Kerin in podpredsednik Filip Černelč. Špela in Marinka Sečnik sta jim predstavili zgodovino Šrajbarskega turna, Mojca Pacek pa je podrobneje spregovorila o življenju in delu grofa Antona Alexandra Auersperga, s pesniškim psevdonimom Anastazij Grün ter njegovem prijateljstvu s Francetom Prešernom.

Gostje so si ogledali tudi grobnico s sarkofagi Anastazija Grüna, njegove žene Marije Auersperg Attems in njunega sina Theodorja.

Fotogalerija (Foto: Sonja Levičar):

Ob drobnem pecivu in žlahtni kapljici, po kateri je stoletja slovel Šrajbarski turn in njegova okolica, smo imeli priložnost tudi za sproščen klepet, gostje pa so izrazili zadovoljstvo zaradi toplega sprejema in našega truda za ohranjanje kulturne dediščine.

V nadaljevanju pa jim je leskovški župnik Ludvik Žagar predstavil Župnijsko cerkev žalostne Matere Božje in njeno zgodovino.

V KD Leskovec smo zadovoljni, da je po opravljenih nujnih vzdrževalnih delih Mavzolej dobil prijaznejšo zunanjo podobo, želimo pa si, da se uredi tudi notranjost grobnice.

Kot smo se lahko prepričali ob obisku gostov iz Avstrije, postaja Mavzolej pomembna turistična znamenitost, v društvu pa nam tudi ne manjka idej za vsebinsko dopolnitev in oživitev tega kulturnega spomenika.

Za KD Leskovec: Mojca Pacek
Fotografije: Sonja Levičar

leskovec pri krškem
fotogalerija
krško

Pridružite se nam