Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
29.09.2023
13:01
Foto: ePosavje.com
Nov most na Borštu bo omogočal hitrejši dostop do glavnih cestnih povezav. Investicija, vredna 1.1 milijona evrov, bo prinesla lesen most z betonskimi nosilci. Tradicija skokov v reko Krko ostaja.

Gradnja mostu poteka po načrtih

Občina Brežice je v letošnjem letu pristopila k izgradnji novega mostu na Borštu, z investicijo vredno 1.147.410,00 evrov z DDV, od tega je sofinanciran s strani Ministrstva za obrambo, na podlagi sklenjenega 5. dodatka k dogovoru, v višini 700.000 evrov. Kot je povedal brežiški župan Ivan Molan "gre za postavitev praktično novega lesenega mostu na področju, ki se je na nek način porušil. Treba je povedati, da bo ta most narejen po enakem principu, kot je most v Cerkljah ob Krki". Izvajalec del je podjetje Rafael, d. o. o. Sevnica, ki je prav tako gradilo tudi most v Cerkljah ob Krki.

Po podatkih izvajalca je glede na trenutno stanje na objektu most Boršt predvideno, da bo do 12. oktobra 2023 dokončan leseni del mostu (parket in ograje), asfaltiranje cestišča je predvidena do 24. oktobra 2023, zaključna dela pa do 15. novembra 2023 (prometna ureditev, zaključna dela).

Nosilci v vodi betonski, stebri leseni in kovinsko ojačani

Upokojeni domačin z Boršta, univ. dipl. inž. gradb. Silvester Lopatič se izgradnje novega mostu veseli. Kot nam je povedal so bila mnenja krajanov o izgledu in konstrukciji novega mostu deljena. "Vedno je tako, eni bi raje imeli betonskega, eni samo lesenega, skupno vsem pa je, da si nikoli niso želeli zgolj železnega mostu". Končna podoba mostu bo sestavljena iz betonskih nosilcev pod vodno gladino, vidni del nosilcev bo lesen, ojačan z železom. "Mislim, da bom most lep, da bo krasil vas Boršt, ki je značilna prav po tem mostu," je dodal Lopatič. Most domačinom omogoča hitrejši dostop do glavne cestne povezave med Brežicami in Cerkljami ob Krki oz. naprej proti Kostanjevici na Krki, koristijo pa ga tudi turisti, kolesarji in pohodniki. Molan je pojasnil, da se most "tudi delno razširi. Se tudi dvigne zaradi tega, da bo lažja pretočnost. Razširijo se tudi sami razponi med nosilci in pa seveda tudi ojača nosilnost na deset ton".

Tradicijo skokov v reko Krko bodo ohranjali

Boršt je znan predvsem po tradicionalnih skokih v vodo z mostu. Pogumni udeleženci tako skačejo v reko Krko z vrha mostu, običajno pa je tam postavljena tudi odskočna ploščad. "Voda je pod mostom dovolj globoka in pač računamo tudi na to, da bodo s to tradicijo nadaljevali," je še povedal Lopatič.

brežice
most

Pridružite se nam

Poglejte tudi