Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
10.01.2022
08:57
Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško, januar 2022
Foto: Občina Krško
Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško je v zaključni fazi, so sporočili z Občine Krško. Načrtujejo, da bi do sredine leta prizidek dokončali in del gradiva že preselili v nove prostore.

Do sredine leta selitev v nove prostore

KRŠKO Valvasorjeva knjižnica Krško v starem mestnem jedru bo kmalu dobila prizidek. Do sredine letošnjega leta načrtujejo zaključek novogradnje in selitev v nove prostore, naslednje leto pa bodo začeli z obnovo obstoječega, samostanskega dela.

Zaključni sloj fasade ob pravih vremenskih razmerah

Z Občine Krško so sporočili, da vremenske razmere nekoliko ovirajo zaključevanje nekaterih del, kot so izvedba zaključnega sloja fasade in vgradnja substrata za zazelenitev strehe. Ker pa temperature vendarle niso prenizke, dovoljujejo izvedbo del na zunanji ureditvi. Večino komunalnih vodov so že uredili, vgradili so kanalete za odvodnjavanje finalnih površin, izvajalec pripravlja podlage za finalne tlake površin okoli objekta, ob  prisotnosti arheološkega nadzora pa tudi za postavitev na začetku del porušenega samostanskega zidu.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

Do konca februarja bodo zmontirali večino opreme

"V novem objektu trenutno potekajo dela na stropu s kombinacijo navadnih in akustičnih mavčnih plošč v zakrivljenih linijah, s kaskadami, zato je izvedba relativno zahtevna," dodajajo v sporočilu. Z zapiranjem stropov montaža elementov elektro in strojnih instalacij. Talno in stensko keramiko so večinoma položili, sledilo bo pleskanje sten in ko bodo z deli zaključili, bodo konec januarja začeli s polaganjem tekstilnih talnih oblog. Na Občini Krško napovedujejo, da bodo do konca februarja dobavili in zmontirali večino opreme, vredne okoli milijona evrov.

Skoraj 400.000 evrov sredstev Eko sklada

"Objekt bo skoraj nič energijska stavba in je zanj izdana odločba o dodelitvi pravice do finančne vzpodbude s strani Eko sklada, ki bo znašala okoli 380.000 evrov," še pravijo v sporočilu. Na Občini Krško so medtem izbrali tudi projektanta projektant za izdelavo projektne dokumentacije za nadstrešnico za Bibliobus, ki bo stala na vogalu obstoječega parkirišča ob prizidku.

(eP)

krško
valvasorjeva knjižnica krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi