Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
22.03.2021
10:04
Gradnja prizidka Valvasorjevi knjižnici Krško
Grafika: ePosavje.com
Izgradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško dobro napreduje. Kletni prostori so gradbeno dokončani, trenutno potekajo betonska dela v pritličju objekta. Kdaj bo konec gradnje in prenova samostana?

Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice

KRŠKO V starem mestnem jedru Krškega pospešeno poteka gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice. "Projekt gradnje nove knjižnice napreduje skladno z načrti, trenutno potekajo betonska dela, že v nadgradnji, se pravi v pritličju. Kletni del je praktično gradbeno že končan," pojasni krški župan Miran Stanko.

Vrednost prve faze investicije znaša 4,4 milijona evrov

Vrednost prve faze investicije znaša 4,4 milijona evrov. "V sklop prve faze gradnje bo potem šla tudi rekonstrukcija starega zidu, mestnega obzidja in po mestnem obzidju naj bi načrtovali tudi izgradnjo postajališča za avtobus, ki je potujoča knjižnica za celotno Posavje. Tu naj bi bilo njegovo mesto, kjer se bo vršila menjava knjig."

Prva faza do januarja 2022, prenova samostana leta 2023

Prva faza objekta naj bi bila končana januarja naslednje leto, druga faza, ki bo obsegala obnovo samostana, pa bo prišla na vrsto po dokončanju prve faze gradnje.

"Še bolj bomo veseli leta 2023, ko bo prenovljen še samostan"

"V naši knjižnici smo res veseli, da gradnja poteka tako kot poteka. Iz občine imamo informacijo, da vse poteka prav po terminskem planu, tako da smo res veseli in se veselimo aprila 2022, ko naj bi prizidek končali in naj bi mi šli v te prostore. Seveda še bolj bomo veseli leta 2023, ko bo prenovljen še samostan in bomo imeli knjižnico odprto za uporabnike, jim nudili vse, kar sodobna knjižnica mora ponujati," pove Urška Lobnikar Paunović, direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško.

1600 m2 dodatnih površin

Kot še dodaja direktorica Valvasorjeve knjižnice, bo prizidek skoraj v celoti namenjen uporabnikom, z naložbo pa bodo pridobili dodatnih 1600 kvadratnih metrov površin. "V bistvu pripravljamo gradivo, pripravljamo vso tehnologijo, ki jo bo potrebno nekaj tudi dokupit, nekaj prestavit in ves čas razmišljamo, kako bomo v tem vmesnem času, ko bo prizidek končan, ko se bo samostan še adaptiral, kaj vse bomo morali postoriti v tem vmesnem času in kako delovati takrat," dodaja direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško. 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Na knjižnico čakajo več kot 20 let

Na gradnjo prizidka in na občasen hrup so se že privadili, dodaja Lobnikar Paunovićeva, saj vedo, da bo pred njimi kmalu stala nova knjižnica, ki so jo čakali več kot dvajset let.

(eP)

krško
valvasorjeva knjižnica krško
video

Pridružite se nam