Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
21.03.2023
07:12
Sedežna garnitura U
Sedežna garnitura U
Kaj bi lahko bilo bolj udobno od sedežne garniture? Oblazinjeno pohištvo je način, da se domače okolje pretvori v pravo cono udobja in prijetnega počutja.

Hitro in kakovostno čiščenje sedežnih garnitur

Vendar pa…ne samo ljudi, tudi raznih majhnih nezaželenih priseljencev, ki se naselijo v pohištvo. Pršice in umazanija kvarijo videz, hkrati so tudi zdravju škodljivi – predvsem pršice so tiste, ki pospešujejo razne alergije. Zato je pomembno čiščenje sedežne garniture in drugega oblazinjenega pohištva. Ne glede na to ali gre za kotne sedežne garniture, garniture drugih oblik in drugo oblazinjeno pohištvo si velja zapomniti nekaj učinkovitih nasvetov za čiščenje.

Ročno čiščenje oblazinjenega pohištva

Sedežna je kos pohištva na katerem se običajno zadržujemo ure in ure dnevno. Zato je priporočljivo, da se sedežna garnitura očisti ročno vsaj enkrat na sedem dni. Idealno bi sicer bilo, če bi to delo namesto vas opravil strokovnjak, pa vendar lahko enostavno, hitro in učinkovito očistite sedežno sami.

Čiščenje se prične z odstranjevanjem prahu in sicer s pomočjo sesalnika. Naslednja in pravzaprav zadnja stvar, ki se od vas zahteva je to, da z mehko in vlažno krpo obrišete celotno površino sedežne.

Upoštevajte, da kotna sedežna garnitura zahteva, da se dobro lotite samih kotov saj je običajno to mesto, kjer se zadržuje največ nesnage in drobnih smeti.

Sedežna garnitura Anton

Temeljitejše čiščenje oblazinjenega pohištva

Ni vedno dovolj le enostavno ročno čiščenje. Kadar se na sedežni garnituri samozavestno kopičijo razni madeži, umazanija in ostanki hrane, bo potrebno temeljitejše čiščenje. Če vam uspe madež odstraniti takoj, ko ta nastane so možnosti dobre in ste praktično prepolovili čas čiščenja. Če pa nimate te sreče, bo potrebno v čiščenje sedežne garniture vložiti nekaj več energije in časa. Tudi v tem primeru bo čiščenje kotne sedežne garniture zahtevo posebno pozornost pri kotih.

Temeljitejše čiščenje se prične s sesanjem in nadaljuje z odstranjevanjem prahu, enako kot ročno čiščenje. Nato se je potrebno lotiti vsakega kota sedežne posebej in vsakega madeža posebej. Najbolj pogosti so madeži od kave, vina in mastne sledi. Madeži od kave so sicer trdovratni in se običajno najučinkoviteje rešujejo z nastrganimi koščki trdega mila ali s tekočim milom. Koške postavite na madež za nekaj časa, popivnate in odstranite s čisto krpo. Postopek ponavljate dokler madež ne izgine. Vino odstranite s kisom, citronsko kislino ali alkoholom. Mastne sledi bodo najhitreje izginile, če jih boste posuli z zdrobljeno kremo.

Kako očistiti oblazinjene stole in sedežno garnituro?

Tako kot je ogrožena sedežna garnitura, večja možnost umazanije obstaja tudi pri oblazinjenih stolih. Toda, tipična umazanija ne predstavlja prevelike grožnje, v kolikor se boste čiščenja lotili pravilno.

V prvi vrsti in zelo pomembno je, da se čiščenje začne takoj, ko se zgodi. Vredno si je zapomniti, da je redno čiščenje sedežnih garnitur nujno in ne samo takrat, kadar madež nastane. Drugo pravilo je, da se mokrega čiščenja vedno lotite šele, ko odstranite suho umazanijo.

Odstranjevanje trdovratnih madežev Uspešnost odstranjevanja trdovratnih madežev iz sedežne garniture ali drugega oblazinjenega pohištva je odvisna predvsem od materiala iz katerega je. V vsakem primeru je nujno suho sesanje, brisanje in po potrebi mokro čiščenje. Za težje umazanije in trdovratne madeže se priporoča kemično čiščenje.

oglasna novica

Pridružite se nam