Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
04.10.2023
11:17
Foto: ePosavje.com
Zdravstveni dom Krško se širi. Načrtovana razširitev prinaša sodobne prostorske rešitve, ki bodo izboljšale delovanje in pripomogle k boljši oskrbi pacientov.

Obstoječi prostori ne zadoščajo več

V Zdravstvenem domu Krško so v torek, 3. oktobra 2023, odprli razstavo natečajnih elaboratov javnega projektnega enostopenjskega natečaja za projekt »Prizidava Zdravstvenega doma Krško«. Prizidek objekta je potreben, saj se Zdravstveni dom, skupaj z Lekarno Krško, že nekaj let sooča s prostorsko stisko. "V zadnjem desetletju ugotavljamo, da je objekt premajhen", je pojasnila direktorica ZD Krško, Tatjana Fabjančič Pavlič. Dodala je, da se potrebe v zdravstvu hitro spreminjajo, zato morajo biti prostori fleksibilni.

Prostori zasnovani za prihodnost

Na natečaju je zmagala idejna zasnova ljubljanskega arhitekturnega kolektiva Strip Lab. Njihova vizija združuje obstoječi objekt z novim prizidkom na način, ki bo zagotavljal enotnost in optimalno funkcionalnost. Pomemben del zasnove je dvojna povezava med objektoma, kar olajšuje orientacijo in skrajšuje poti zaposlenim. "Z našo zasnovo nismo zasnovali samo ene povezave, ampak dve", je povedala Saša Štuhec, predstavnica kolektiva Strip Lab. Atriji in dnevna svetloba so bili ključni elementi zasnove, zagotavljajoč svetle in prijetne prostore.

Pogajanja in naslednji koraki

Gradbeno dovoljenje in dokumentacija so naslednji koraki v procesu realizacije projekta. "Pred nami so pogajanja glede samih cen," je dejala direktorica ZD Krško. Cilj je pridobiti gradbeno dovoljenje v doglednem času in s tem omogočiti boljše pogoje za delo tako zaposlenim kot občanom.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

V naložbo vloženih 13 milijonov evrov

Strošek projekta temelji na zmagovalnem elaboratu in znaša približno 13 milijonov evrov. Mestna občina Krško upa, da bo pridobila sofinanciranje Ministrstva za zdravje v višini dveh milijonov evrov. "O tem, kdaj bo projekt uresničen, je še prezgodaj natančno govoriti," je dodal župan Janez Kerin.

Razstava elaboratov na ogled v ZD Krško

Ljubitelji arhitekture in tisti, ki jih zanima prihodnost Zdravstvenega doma Krško, se lahko osebno seznanijo z vsemi predloženimi idejami. Razstava natečajnih elaboratov je na ogled v prostorih Zdravstvenega doma Krško, v čakalnici v 1. nadstropju, do 6. novembra 2023, med 7. in 19. uro, ob petkih med 7. in 14. uro. Direktorica Fabjančič Pavličeva je ob tej priložnosti izrazila upanje, da bodo obiskovalci razstave razumeli pomen razširitve in se zavedali potreb po sodobnih prostorskih rešitvah za boljše delovanje zdravstvenega doma.

zdravstveni dom krško
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja