Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
17.03.2024
07:00
Foto: Občina Sevnica
V četrtek, 14. marca 2024, je v Mladinskem centru Sevnica potekal posvet mladih in predstavnikov lokalne skupnosti na temo prometne varnosti, vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi.

Mlade iz Srednje šole Sevnica so uvodoma pozdravili župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, direktor Zavoda VOZIM David Razboršek, sekretar na Ministrstvu za zdravje dr. Peter Debeljak in direktorica Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica Mojca Pernovšek.

Svetovalka za mladinske dejavnosti na KŠTM Sevnica Nataša Rupnik je predstavila izsledke anketnega vprašalnika, ki so ga pred dogodkom izpolnili mladi. Mladi so izrazili, da lahko brez težav dostopajo do alkohola in drugih substanc, hkrati pa se zavedajo odgovornosti in se ne odločajo za vožnjo pod vplivom alkohola, temveč si prevoz iz zabav organizirajo drugače, s pomočjo staršev ali prijateljev, ki niso uživali alkohola.

Svojo osebno zgodbo je mladim predstavil ambasador Zavoda ZVEM Žiga Breznik, ki je zaradi prometne nesreče na vozičku že od svojega 20. leta.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Sledila je okrogla miza, na kateri so dr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Dragica Sternad Pražnikar iz Javne agencije RS za varnost prometa, Manca Kozlovič iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija in Daniel Žniderič, načelnik Policijske postaje Sevnica spregovorili o trendih na področju pitja alkohola, njegove dostopnosti in promocije pitja, o prometni varnosti na državni in lokalni ravni in o vlogi policije pri izboljševanju prometne varnosti.

Po okrogli mizi so se mladi razdelili v skupine in v okviru delavnice, ki je med drugim vključevala tudi simulator varne vožnje in pijana očala, pripravili predloge rešitev za zmanjšanje dostopnosti in rabe alkohola med mladimi ter rešitve za zmanjšanje prometnih nesreč in števila voženj pod vplivom alkohola. Župan Srečko Ocvirk je ob tem poudaril, da je odgovornost, kot so ugotovili tudi mladi sami, najprej stvar vsakega posameznika. Odgovornost lokalne skupnosti pa je, da prispeva k dialogu z mladimi v iskanju rešitev, ki so njim po meri.

mc sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja