Skip to main content
Petek, 22. september 2023
09.09.2022
07:47
Inštitut 8. marec, Za otroke gre
Foto: ePosavje.com
V društvu 8. marec so 5. septembra začeli s kampanjo Za otroke gre in z zbiranjem podpisov podpore za brezplačna kosila za vse šoloobvezne otroke.

 

Inštitut 8. marec s kampanjo Za otroke gre

Predstavnica Inštituta 8. marec Neža Dvorščak nam je v pred Upravno enoto Krško povedala več o dveh predlogih zakonov, s katerimi želijo zagotoviti brezplačna kosila za vse otroke v osnovnih šolah in o tem, kako v Posavju poteka zbiranje overjenih podpisov.

"Veliko staršev se sooča s prikritimi stroški osnovne šole"

"V Inštitutu 8. marec smo pred nekaj tednu v parlament vložili dva predloga zakona, s katerima želimo za vse šolobvezne otroke uveljaviti pravico do obveznega kosila. V inštitutu si tega želimo, ker smo pred meseci izpeljali raziskavo in skozi katere vprašalnik smo ugotovili, da se veliko staršev - še posebej v draginji, ki nas čaka septembra - sooča z veliko prikritimi stroški osnovne šole in eden izmed velikih stroškov, na katerem so začeli šparati je šolsko kosilo," pravi sogovornica.

Da bi se otroci v šoli počutili pravično in enakovredni med seboj

Kakor dodaja, so se odločili pripraviti dva predloga zakona, Zakon o osnovni šoli, po katerem šolsko kosilo uvaja kot pravico in Zakon o šolski prehrani, ki to pravico ureja. "Želimo si, da bi šola prostor, kjer bi se vsi učenci počutili pravično in bi bili enakovredni med seboj. Zato smo se ponovno odpravili na ulice mest in vasi, imamo super terensko mrežo ljudi, ki po celi Sloveniji stoji pred upravnimi enotami in nabira podpise za zakona (rabimo jih 5000) in se pogovarja z ljudmi o pomenu pravice in drži to demokracijo ljudi živo."

"Kosilo kot javna služba"

"Trenutni cenzus, trenutni sistem je urejen zelo nepravično. S tema predlogoma zakona si želijo odpraviti outsourcing, uvajamo kosilo kot javno službo in da se prekinejo zunanji dobavitelji. S tem bi povečali kvaliteto hrane, poskrbeli za šolske kapacitete kuhinj in kader. Pri tem je pomembna zadeva, da bi bile šole obvezane omogočiti dijakom medicinsko dieto, da bi jim bile to dolžne priskrbeti, kar pa jim trenutni sistem to ne ureja," opozarja Neža Dvorščak.

Danes Krško, včeraj Ptuj, predvčerajšnjim Maribor

"Danes smo v Krškem, včeraj smo bili na Ptuju, predvčerajšnjim v Mariboru z našimi super ljudmi. Kampanja bo bistveno krajša, ugotovili smo, da stojimo z veliko ljudmi v isti poziciji. To bi moral biti interes vseh nas, da se otrokom čimprej zagotovi topel obrok v šolah in zato ne smemo odlašati. Podpise lahko oddate na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu obrazcev podpore, prek eUprave na spletu."

Inštitut 8. marec v Krškem

"Dovolj je, da ima družina samo en evro večji prihodek od limita"

Posavski prostovoljec Inštituta 8. marec Mirko je ob tem povedal, da sta predlagana zakona potrebna zaradi socialne pravičnosti. "Res, da je tisti na socialnem dnu dobivajo subvencionirano prehrano, a dovolj je, da neka družina ima samo en evro večji prihodek od tistega limita in izgubijo vse pravice, ne samo do brezplačne malice, ampak tudi na drugih področjih."

Ocenjujejo, da so doslej zbrali okoli 2000 podpisov podpore

Doslej so zbrali, vsaj tako ocenjujejo v Inštitutu 8. marec, okoli 2000 podpisov podpore. "To so neuradne številke, spletni se evidentirajo bistveno počasneje, fizične pa bomo prešteli, ko vsi pridejo do nas," še dodaja sogovornica. Kampanja zbiranja podpisov podpore poteka 60 dni, od 5. septembra. "Odločili smo se za krajše obdobje 14 dni, do konca naslednjega tedna."

"Ljudje se radi pogovarjajo"

Na vprašanje odzivu v Posavju pa odgovarja, da ji je kot koordinatorki v regiji Posavje "v veselje sodelovati z ljudmi, s katerimi sem stopila v kontakt. Tu je veliko zagretosti, velik pripravljenosti. Všeč mi je način komunikacije, da se ljudje radi pogovarjajo, da želijo deliti svoje izkušnje in delijo pričevanja, da prihajajo na ulice in oddajo podpise. K temu bi vzpodbudila tudi vse ostale."

krško
video

Pridružite se nam