Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
14.09.2022
20:14
Aladin, napoved padavin
Grafika: ePosavje.com
Vse kaže, da je pred nami vremensko zanimiv konec tedna. Nekateri vremenski modeli kažejo, da bi lahko do nedelje padlo več kot 70 milimetrov padavin.

Kako kaže?

Vremenoslovci na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da je nad jugozahodnim delom Evrope ciklonsko območje, nad osrednjim Sredozemljem pa območje visokega zračnega tlaka in da od jugozahoda doteka k nam topel in postopno bolj vlažen zrak.

Sreda, četrtek

V sredo se bo tako na vzhodu države ob okrepljenem jugozahodnem vetru ogrelo do 29°C, v četrtek bo občasno deževalo, pojavljale se bodo tudi nevihte in krajevni nalivi. Ob jugozahodnem vetru bodo najnižje temperature od 15 do 20, najvišje od 21 do 26 °C.

Petek, sobota, nedelja

Bolj vremensko živahen bo petek, ko se bodo padavine od severa razširile nad vso Slovenijo, popoldne bo zapihal veter vzhodnih smeri. V soboto bo oblačno, deževno in hladno, nedelja pa bo sveža in brez padavin.

Aladin, 14. september 2022

Kaj pravijo vremenski modeli?

Vremenski modeli za prihajajoče dni napovedujejo večjo količino dežja. Tako je model Aladin, ki ga uporabljajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje, že v ponedeljek nakazal, da bo lahko od četrtka do sobote padlo več kot 40 milimetrov dežja. Bližje kot smo četrtku, bolj natančni so vremenski modeli, kažejo pa še na več padavin kot v začetku tedna. 

Aladin - do sobote lahko pade 70 mm dežja

Tako vremenski model Aladin v sredo dopoldne kaže, da bo od četrtka zjutraj do noči s sobote na nedeljo padlo nič več in nič manj kot 70 milimetrov dežja. V četrtek nakazujejo na 7 mm dežja, največ dežja bo padlo v petek, ko številke trenutno kažejo 40 mm dežja - najmočneje naj bi po napovedih tega modela deževalo v petkovem popoldnevu in v noči na soboto. Tudi sobota bo deževna, Aladin namreč za 17. septembra napoveduje 23 milimetrov dežja.

GFS - tudi do 90 mm dežja

Vremenski model GFS je do sobotnega večera pokazal še višjo številko, po tem izračunu bi lahko na jugovzhodu Slovenije padlo tudi do 90 milimetrov dežja. Še višje bodo številke v osrednji in severni Sloveniji, kjer bo lahko v tem času padlo krepko več kot 100 milimetrov dežja na kvadratni meter. Tako kažejo vremenski modeli ...

Kaj pomenijo te številke?

In kaj sploh pomenijo te številke in milimetri? Ko jih primerjamo z mesečnimi številkami, lahko povedo veliko. Na vremenski postaji v Cerkljah ob Krki so tako v prvih osmih mesecih letošnjega leta zabeležili 410 milimetrov padavin.

410 mm v osmih mesecih, zdaj v treh dneh 70+?

Najbolj namočen je bil s 106,5 mm dežja mesec april, najmanj padavin (6,3 mm) je padlo v marcu. Napovedanih 70 milimetrov dežja v treh dneh lahko primerjamo s 75,9 milimetri padavin v sicer pregovorno deževnem maju ali pa z 82,5 milimetri pdežja v mesecu juliju.

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja