Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
16.10.2020
11:23
foto: ePosavje
V Arnovem selu so predstavili novo odporno klubsko sorto bonita, ki je bila vzgojena na Češkem in dosedanje delo na projektu Evropskega inovativnega partnerstva, s katerim so pričeli lani.

Ustanovili so zadrugo Tibono za pridelavo bonite

BREŽICE Da so pridobili dovoljenje za pridelavo bonite za Slovenijo, so lani ustanovili zadrugo Tibona, ki danes šteje 16 članov, od tega jih je enajst iz Posavja. Po celoletnem trudu, negi in varstvu nasadov jim je kljub neugodnemu letu uspelo pridelati kakovosten pridelek. "Bonita kot taka se je prijela v slovenskem prostoru in moram reči, da je od lanskega leta do letos kar velik priskok. Iz 7 hektarjev smo prišli na 15 hektarjev, razširili smo se po vsej Sloveniji. Zadruga Tibona je sedaj prisotna na štajerskem predelu okrog Slovenske Bistrice, potem v Prlekiji, v Ljubljani na Kmetijskem inštitutu en hektar in tudi na Primorskem na posestvu Biotehnične fakultete," pove Anton Koršič, predsednik Zadruge za razvoj sadjarstva Tibona. "Jagoda Bonita je zelo lepa, plod je srednje veliki do veliki, lepo rdeče obarvani. Meso je sladko-kiselkastega okusa, harmonično, hrustljavo, sočno. Sorta je drugače odporna proti jablanovemu škrlupu, kar je najbolj pogosta bolezen pri jablanah. To pomeni, da nam dejansko omogoča, da jo pridelujemo na naravi bolj prijazen način," pove Robert Veberič, Biotehniška fakulteta UL.

"Solidna cena za ta pridelek"

Letos pričakujejo okoli 200 ton pridelka, ki ga bodo skladno s pogodbo 90 odstotkov prodali preko zadruge, desetino pa ga bodo lahko pridelovalci prodali doma oz. na tržnicah. "V tem trenutku je odkupna cena za jabolka Bonita direktno od kmeta v velikih zabojih 60 centov, kar je solidna cena za ta pridelek," dodaja Koršič.

Bonita ima velik potencial

Nova sorta v Sloveniji

Sadjarji so prepričani, da ima bonita velik potencial, zato so lani pričeli z delom na projektu preko Evropskega partnerstva za inovacije, ki zajema vse od pridelave do trženja te sorte. "Gre za sorto, ki je po eni strani zahtevna, ima določene posebnosti, po drugi strani je pa nova v Sloveniji, kar pomeni, da jo je treba preizkusiti v naših razmerah in prilagoditi tehnologijo našim razmeram," pa je povedala Jerneja Jakopič, vodja projekta EIP Bonita z Biotehniške fakulteta Univerze v Ljubljani

"V polni rodnosti bi lahko drevo imelo rodnost 20 kilogramov"

"V bistvu je namen projektov, da najdemo različne talne tipe za različne načine sajenja, optimalno pripravo zemljišča, potem da povemo kakšna je v bistvu najbolj kvalitetna sadika, da potem prvo, drugo, tretje leto polna rodnost, da dobimo polni volumen. Tukaj so drevesa v tretjem letu in imajo rodnost do 14 kilogramov. V polni rodnosti razmišljamo v tem, da bi lahko bilo na drevo 20 kg," še pove Franci Štampar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Gosto in kompaktno drevo vpliva na slabšo obarvanost plodov

Vendar pa posledično gosto in kompaktno drevo s številnimi vejami vpliva na slabšo obarvanost plodov. "Bonita je rdeča sorta in če je rdeča, lepo živo obarvana, potem je tudi izjemno kakovostna, da bomo pa to barvo dobili, bomo morali narediti drevo pravega volumna z dovolj osvetlitve, tako da bomo prišli skozi vsaj z dvema, tremi, mogoče štirimi obiranji. Enkrat plodov ne bomo morali obrati, ker ne bodo dovolj obarvani," še doda Štampar. V sklopu projekta so potekale tudi aktivnosti za izdelavo promocijskega gradiva in oblikovanje embalaže za jabolka.

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam