Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
21.07.2022
17:10
1. nagrada, idejni natečaj za Bazen Krško
Grafika: arhiv ePosavje
Sredi aprila objavljen idejni natečaj za Bazen Krško se je končal 24. junija, prejeli so devet idejnih zasnov in to je zmagovalni izdelek ponudnika BAX studio architecture, s.i.p. iz Španije.

Natečaj za idejno zasnovo za nov bazen v Krškem končan

KRŠKO Znani so rezultati javnega, projektnega, enostopenjskega natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za umestitev zimskega plavalnega bazena na območju športnega parka pri Stadionu Matije Gubca v Krškem. Ocenjevalna komisija je po pregledu devet prispelih idejnih rešitev razglasila zmagovalca, natečajni elaborat z delovno številko 1 in šifro BK842, pod katerega sta se podpisala mag. Boris Beržan in mag. Monica Juvera Jaminez s štirimi sodelavci.

Prispelo devet predlogov, zmagal je "španski"

Na natečaj so prejeli devet idejnih predlogov, vseh devet je izpolnjevalo pogojev za uvrstitev na ocenjevanje. Zmagal je predlog ponudnika BAX studio arhitecture iz španske Barcelone, drugo mesto je osvojil predlog ponudnika Gužič Trplan arhitekti d.o.o. iz Ljubljane, tretji predlog pa ponudnika Roth i Čerina d.o.o. iz Zagreba. 

Objekt v treh etažah

Kot pravijo v obrazložitvi izbora, je v večini elaboratov objekt zasnovan v treh etažah. V pritličju bi bili bazenski del z recepcijo in vsi servisni prostori, v zgornjem nadstropju bi bili ostali športni program, bazenski del s strojnico pa v kleti. V obrazložitvi še pišejo, da so bile največje razlike med elaborati v postaviti tribun in welness centra. 

Razlike med elaborati v postaviti tribun in welness centra

V zmagovalnem predlogu je objekt bazena zasnovan "kot kompakten volumen pravokotne oblike, ki se stika s promenado z daljšo stranico," pravijo v obrazložitvi izbora. "Enostransko postavljene tribune za obiskovalce predstavljajo vizualno oviro v smeri parkirišča," nadaljujejo. V izbranem predlogu je predvidena postavitev električnih panelov na streho, s kompaktnim volumnom pa predstavlja energetsko učinkovit objekt.

Ocena natečajnika za investicijo: Dobrih 6,3 milijona evrov

Po navedbi natečajnika je celotna vrednost investicije ocenjena na 6.355.295,60€. Kar sicer med prispelimi predlogi ni najcenejša predlagana vrednost investicije (5.171.726,20€) in tudi ne najdražja (11.328.578,60€).

Koliko sredstev je predvidenih v proračunu?

V načrtu razvojnih programov Mestne občine Krško za obdobje med 2022 in 2026 je sicer na proračunski postavki OB054-07-0026 - Bazen Krško predvidenih 6.257.091 evrov, od tega 453.731 evrov v letošnjem letu, 698.000 v naslednjem, v letu 2024 milijon in pol evrov, v letih 2025 in 2026 pa še vsako leto po dva milijona evrov.

Ostali predlogi

V spodnji fotogaleriji objavljamo vse prispele predloge, sledijo si po lestvici od drugega najbolje ocenjenega elaborata navzdol - tako kot so predstavljeni v dokumentu z obvestilom o rezultatih idejnega natečaja. Zmagovalna ideja je objavljena kot glavna fotografija tega zapisa.

Fotogalerija (Grafika: arhiv ePosavje):

krško
bazen krško

Pridružite se nam