Skip to main content
Ponedeljek, 29. maj 2023
30.03.2023
07:13
Kaj je pomembno pri izbiri posteljnine?
Kaj je pomembno pri izbiri posteljnine?
Spalnica je prostor, v katerem je dobro počutje ključnega pomena. Na to pa ima pomemben vpliv tudi izbira ustrezne posteljnine. Ali veste, kako jo izbrati?

Idealna posteljnina je tista, ki bo poskrbela za najboljši spanec. Kar pomeni, da se vam bo investicija v kakovostno posteljnino slej ko prej povrnila s kakovostnim spancem in dobrim počutjem.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj pomembnih dejavnikov, na katere morate biti še posebej pozorni pri izbiri posteljnine.

Velikost posteljnine

Pri izbiri posteljnine je najbolj pomembno, da imate v mislih mere odeje in vzglavnika, saj se mora posteljnina popolnoma prilegati njuni velikosti. Ker poznamo različne dimenzije odej in vzglavnikov, so vam na voljo tudi različne velikosti posteljnine.

S tega vidika ločimo več različnih vrst posteljnine, in sicer:

  • Enojna posteljnina, katere standardne dimenzije so 200 x 140 cm in je primerna za posteljni okvir 200 x 90 cm. Seveda jo lahko uporabljate tudi, če imate francosko ali zakonsko posteljo v primeru, da imate s svojim partnerjem vsak svojo odejo.
  • Dvojna posteljnina, katere standardne dimenzije so 200 x 200 cm, lahko pa so tudi večje. Ta vrsta posteljnine je primerna za zakonske postelje in vse tiste pare, ki skupaj uporabljajo eno odejo.
  • Podaljšana posteljnina, ki je primerna za vse tiste, ki so višje rasti in spijo tudi na posteljah daljših dimenzij od običajnih. V tem primeru je posteljnina daljša od 220 cm.
Različne vrste, stili posteljnin

Materiali posteljnine

Drugi pomembni dejavnik je izbira materiala posteljnine. Ta je toliko bolj pomemben, ker ne vpliva samo na vaše udobje, spanje, zdravje in počutje, ampak tudi na vzdrževanje in obstojnost posteljnine.

Danes so vam na voljo različni materiali posteljnine, zato je pred končno odločitvijo dobro poznati njihove ključne lastnosti:

  • Satenasta posteljnina

Satenasta posteljnina je izdelana iz satena, ki ga uvrščamo med bombažne tkanine. Zato boste zanjo pogosto naleteli na izraz bombažni saten. Zanjo je značilno, da je izjemno mehka, elegantna in zračna, prav tako pa odlično odvaja vlago.

Satenasta posteljnina

 

Satenasta posteljnina je ena izmed najbolj priljubljenih posteljnin. V primerjavi z ostalimi posteljninami je sicer nekoliko dražja, je pa zato bolj obstojna, zaradi česar jo boste dolgo časa uporabljali.

  • Flanelasta posteljnina

Tudi flanelasta posteljnina je izdelana iz vrste bombaža, in sicer iz flanele. Gre za srednje težko bombažno tkanino, ki je na otip mehka, rahlo kosmatena in ima brušeno površino.

Flanelasta posteljnina je nekoliko debelejša in zato toplejša, zato je še posebej primerna za zimske mesece in vse tiste, ki jih pogosto zebe.

Tudi flanelasta posteljnina ima dolgo življenjsko dobo, za nameček pa z vsakim pranjem postaja mehkejša, zato bo spanje vedno bolj prijetnejše.

  • Bombažna posteljnina

Bombažna posteljnina je izdelana iz naravnega materiala, ki prinaša ogromno prednosti, zato ni nič presenetljivega, da je pogosta izbira v naših spalnicah. Res pa je, da je njena kvaliteta močno odvisna od vrste bombaža in gostote tkanja, zato bodite pri tem še posebej pozorni.

Če boste izbrali kakovostno bombažno posteljnino, potem ni nobenega strahu, da vam ne bi dobro služila. Ta material je primeren za vse tiste, ki se spopadate z alergijami, saj ne draži kože in preprečuje rast mikroorganizmov.

Bombažna posteljnina

 

Prav tako ima odlično sposobnost termoregulacije, zato jo boste lahko uporabljali vse letne čase. Ker pa odlično diha in absorbira vlago, je še posebej primerna za ljudi, ki se pogosto potijo.

Slog in barva posteljnine

Na koncu pa seveda nikakor ne pozabite na izgled posteljnine. Čeprav se zdi ta dejavnik na prvi pogled nekoliko manj pomemben, pa je ključnega pomena za vaše počutje kot tudi za končni izgled vaše spalnice.

Slog in barva posteljnine je torej zelo osebna izbira, zato je pomembno, da v celoti ustreza vašim željam.

Danes so vam na voljo različni barvni odtenki posteljnin, zato smo prepričani, da boste hitro našli takšnega, ki vam bo všeč.

Na izbiro imate nevtralne barve kot so bela, kremna ali bež, za dodatno eleganco pa sta najbolj željeni barvi šampanjca ali lešnika. Poleg tega pa lahko izbirate na eni strani med hladnejšimi odtenki, kot sta na primer modra in zelena, in na drugi strani med toplejšimi odtenki, kot so rumena, oranžna ali rožnata.

Enobarvna posteljnina je vedno dobra izbira, saj se poda k vsakemu pohištvu in slogu notranje opreme. Seveda pa se lahko odločite tudi za nekoliko drznejše vzorce in potiske, ki dodatno popestrijo njen izgled.

Pri izgledu posteljnine pa ne smemo pozabiti še na način odpiranja in zapiranja posteljnine, ki vpliva na njihovo preobleko. Izbirate lahko med posteljninami z zadrgami, gumbi ali pa na preklop – odločitev je vsekakor vaša!

Ne pozabite na kakovost posteljnine!

Za konec naj še enkrat omenimo, da vam bo le kvalitetna posteljnina dolgo služila in vam nudila vse udobje, ki ga potrebujete za zdrav in sproščen spanec. Zato pri njeni izbiri ne varčujte, ampak sebi privoščite le najboljše.

oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja