Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
27.11.2023
07:14
Ali ste ljubitelj voda in iščete enkratno kajakaško doživetje na Soči? Potem je za vas najboljša izbira kajak na Soči pod vodstvom izkušenih in profesionalnih inštruktorjev kajaka!

Soča je ena izmed najbolj slikovitih rek pri nas, zato so kakršnekoli aktivnosti na njej in v njeni bližnji okolici nepozabne. In podobno velja tudi za kajak na Soči, pri katerem boste veslali po čarobnih brzicah reke in odkrivali najbolj skrite lokacije Posočja.

Kajak spust na reki Soči se izvaja v kajakih, ki jih imenujemo sit-on-top kajaki. Gre za odprte in enojne čolne, kar pomeni, da eden kajakaš sedi v enem kajaku in se s pomočjo vesel spušča bo brzicah reke.

Sit-on-top kajaki so širši in daljši od klasičnih kajakov na divjih vodah, zato so enostavni za upravljanje in nudijo tudi bistveno več stabilnosti. Vse, kar morate storiti, je, da veslate in sledite navodilom inštruktorja.

Kajak na Soči vam zagotavlja 3 ure nepozabnega doživetja

Kajak na Soči je popolnoma varna aktivnost in je primerna tako za začetnike kot tudi za nekoliko bolj izkušene kajakaše. Najbolj primeren čas za obisk je med 15.3. in 31.10., pri čemer lahko izbirate med dvema oziroma tremi različnimi termini spusta.

Ne glede na to, za kateri termin se odločite, se aktivnost vedno začne v pisarni SportMix, kjer vam inštruktor oziroma vodnik najprej poda nekaj navodil o varnosti, nato pa se glede na vodostaj Soče odpravite na izhodiščno mesto.

Aktivnost se najpogosteje izvaja na odseku Čezsoča – Boka, v dolžini 6 km. Čezsoča se nahaja le 5 minut vožnje iz Bovca, celoten odsek pa velja mirnejši in tišji del reke Soče, ki ponuja tudi čudovite poglede na okoliške vrhove, vključno z najvišjo slovensko goro Triglav.

Najprej na mirnem delu reke dobite osnovna navodila in naredite nekaj zavesljajev, nato pa začnete doživetje polno smeha in zabave. Seveda ne smemo pozabiti tudi na veslanje preko brzic reke Soče in kopanje v smaragdno čisti vodi.

Celoten spust po reki Soči tako poteka 3 ure in se zaključi pri slapu Boka, kjer vas čakata še dve razburljivi brzici. Nato pa se odpeljete v pisarno agencije SportMix, kjer vas čaka še ogled fotografij z razburljivega spusta.

Za kajak na Soči potrebujete le veliko dobre volje

Kajak na Soči je ena izmed tistih aktivnosti, za katero ne potrebujete nobene posebne opreme. S seboj morate prinesti le kopalke, brisačo, suho spodnje perilo in sončno kremo, ter seveda veliko dobre volje – ta je nepogrešljiva za nepozaben in zabaven dan.

Za vse ostalo poskrbijo zaposleni v agenciji SportMix. Pri njih dobite vso potrebno kajakaško opremo kot so čelada, neoprenska obleka, anorak, rešilni jopič in neoprenske čevlje.

Tekom celotnega kajak spusta vas spremlja profesionalen, izkušen in licenciran vodnik, SportMix pa poskrbi tudi za prevoz na izhodiščno mesto in nazaj do agencije v Bovcu.

Ali so za kajak na Soči kakšne omejitve?

Kar se tiče znanja kajaka, je kajak na Soči primeren tako za začetnike kot tudi za izkušene kajakaše. Na začetku spusta vedno dobite osnovna navodila, zaradi izbire sit-on-top kajaka pa boste z njimi na reki veliko bolj stabilni.

Če k temu dodamo še to, da se aktivnost odvija na mirnejšem delu reke Soče, je strah popolnoma odveč – tudi, če ste v tem popoln začetnik.

Seveda pa, podobno kot za vse druge športno rekreativne aktivnosti, tudi v tem primeru velja, da morate biti za kajak na Soči zdravi in v dobri splošni telesni pripravljenosti.

Upoštevajte, da boste morali veslati po brzicah reke, ob tem pa tudi dalj časa vztrajati v sedečem položaju. Zato aktivnost odsvetujemo vsem tistim, ki imate kakršnekoli zdravstvene težave ali druge pomanjkljivosti in že dalj časa niste popolnoma nič aktivni.

Če imate doma majhne otroke, vas verjetno zanima, ali je aktivnost primerna tudi za njih. Odgovor je nikalen, če imate doma otroke, mlajše od 14 let. Zaradi varnosti je namreč kajak na Soči primeren za otroke, starejše od 14 let, mladostnike in odrasle.

Vodne aktivnosti na rekah so vedno bolj priljubljen način preživljanja prostega časa. Gre za aktivnosti, kot so rafting, kajak in kanjoning, ki na eni strani poskrbijo, da se dobro razmigamo, na drugi strani pa ne manjka tudi obilice zabave, adrenalina in edinstvenih pogledov na naravo.

Več kot očitno je, da je kajak na Soči aktivnost, ki je ne bi smel nihče zamuditi in če si tudi vi želite popolne pustolovščine, potem nikar ne odlašajte. Pa brez strahu! Z vami bodo vedno izkušeni vodniki agencije SportMix.

oglasna novica

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja