Skip to main content
Petek, 1. december 2023
23.05.2023
11:54
Kostanjevica na Krki, protipoplavna zaščita
Foto: ePosavje.com
Ob nedavnem visokem vodostaju reke Krke je na površje znova priplavalo dolgobradno vprašanje. Kako daleč in kje je danes projekt protipoplavne zaščite kostanjeviškega otoka?

Kje smo danes? "Trenutno nikjer," pravi kostanjeviški župan

KOSTANJEVICA NA KRKI V zadnjih dveh letih so v Kostanjevici na Krki iskali rešitev, kako zagotoviti protipoplavno rešitev otoka. Potem ko se je 20. januarja 2022 iztekel rok za odločitev o protipoplavni rešitvi in idejni zasnovi Direkcije za vode, so v civilni iniciativi po dobrem tednu dni še enkrat več poudarili, da je ponujena idejna rešitev protipoplavne rešitve Kostanjevice na Krki nesprejemljiva in da predstavlja konfekcijski izdelek.

Zagatnice so padle v vodo

Takrat so na Direkciji za vode ponudili rešitev, da bi na otoku postavili ti. zagatnice in ga s tem po mnenju nekaterih domačinov spremenili v plavajočo utrdbo. V civilni iniciativi so tedaj izpostavili enajst razlogov, zakaj temu nasprotujejo. Eden od njih je bil, da rešitev temelji na študijah, omejenih samo na občino Kostanjevica in da je postavljena na zgrešene kriterije učinkovitosti. Med drugim bi bilo potrebno protipoplavno reševanje Kostanjevice na Krki začeti že precej gorvodno nad samo Kostanjevico. Konec februarja so nato na Direkciji Republike Slovenije za vode, po 81 prejetih soglasij lastnikov zemljišč od predvidenih 112, projekt prekinili. Če bi dobrih 6,7 milijona evrov vreden projekt potrdili, je bila pridobitev gradbenega dovoljenja načrtovana do konca junija 2023, izvedba celotnega projekta pa do leta 2025.

In kje je projekt danes?

Dobro leto in pol pozneje je projektna rešitev le še spomin. Kostanjeviški župan Robert Zagorc sicer pravi, da priložnosti vedno so in da se bo potrebno pogovarjati še naprej. "Trenutno nismo nikjer. Ta projekt, ki je bil predstavljen, je ustavljen - vemo iz kakšnih razlogov. Treba se bo vsedet in najti rešitev za bodoče," dodaja. Predvidenega denarja Direkcija Republike Slovenije za vode nima več predvidenega za protipoplavno rešitev Kostanjevice na Krki. "Kakor vem, bi moralo biti do junija gradbeno dovoljenje in vse, kar je potrebno. Ampak vemo, ne bi več razpravljal o tem, nima smisla," je še povedal Zagorc.

kostanjevica na krki
poplave

Pridružite se nam

Novice iz Posavja