Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
19.11.2020
14:43
Foto: ePosavje.com
V starem mestnem jedru Krškega pospešeno poteka gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško. Trenutno poteka izgradnja kletne etaže objekta, ki naj bi potekala do sredine decembra.

Gradnja knjižnice poteka pospešeno

Trenutno poteka izgradnja kletne etaže objekta

KRŠKO Izgradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško dobro napreduje, trenutno zaključujejo z izgradnjo najbolj zahtevnega dela, to je kletnih prostorov. "Zahtevnost je bila predvsem v tem, da gre za precejšnjo globino in gradnjo v dokaj zahtevnem območju starega mestnega jedra, kjer so občutljivi objekti in bi lahko zaradi takšne gradnje prišlo do poškodb teh objektov," je povedal krški župan Miran Stanko.

"Veseli smo, da dela potekajo tako, kot je bilo načrtovano"

"Nadaljevanje je pritlični del, ki je potem tisto, kar bomo na koncu videli kot gotov objekt. Računam pa, da bo do konca naslednjega leta ta del objekta tudi dokončan," doda Stanko. Urška Lobnikar Paunović, direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško, ob tem dodaja, "da smo v naši knjižnici res veseli in presrečni, da se je ta gradnja res začela in da potekajo dela, kot je bilo načrtovano. Včasih smo tudi presenečeni, en dan so še v luknji, drugi dan že na površju, tako da smo res zadovoljni, da gre vse v pravo smer."

Po izgradnji prizidka znova na eni lokaciji

Velika prednost tega, da se gradi prizidek knjižnice, ki bo skoraj v celoti namenjen uporabnikom, je ta, da bodo v Krškem znova pričeli delovati na eni lokaciji, dodaja direktorica. Z naložbo bo namreč Valvasorjeva knjižnica Krško pridobila dodatnih 1600 m2 neto tlorisne površine prizidka.

Po izgradnji prizidka bo sledila obnova samostana

Obnova samostanskega dela do leta 2023

"Potrebno je narediti adaptacijo starega objekta, ki ima neko spomeniško vrednost. Ta objekt pa naj bi se obnavljal do leta 2023. S tem bi bil kompleten proces obnove naše knjižnice dokončan in bi bila lahko dana v uporabo. Skupna vrednost te investicije je predvidoma okrog 7.3 milijona evrov" še doda Stanko. Vrednost pogodbe za izgradnjo prizidka znaša 4,4 milijona evrov, sredstva bodo zagotovili iz proračuna, 380.000 evrov pričakujejo iz Eko sklada.

(eP)

krško
valvasorjeva knjižnica krško
video

Pridružite se nam